Is Madagaskar veilig?

Ik krijg vaak de vraag of Madagaskar veilig is. Nu kan de veiligheid altijd veranderen en raad ik je altijd aan om het actuele reisadvies bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken te checken voordat je naar Madagaskar gaat. Houdt ook rekening met het weer, het cycloonseizoen loopt bijvoorbeeld van januari tot maart.

Mijn ervaring met de veiligheid in Madagaskar

Ik ben samen met mijn vriend eind maart 2019, 27 dagen door Madagaskar gereden zonder chauffeur. We reden helemaal naar het zuiden, daarna weer terug naar Antananarivo. Omdat we nog ruim twee weken over hadden, besloten we naar het oosten te rijden en met de boot naar Ilê Saint Marie te gaan. Onze heel reisroute vind je hier!

Buiten Marokko om, was dit onze eerste keer Afrika en wisten we niet goed wat we moesten verwachten qua veiligheid. Madagaskar is één van de armste landen ter wereld en dat is te zien, voelen en te merken, maar ik en mijn vriend hebben ons niet/nauwelijks onveilig gevoeld in Madagaskar. Wij hebben geen rare, enge of onveilige situaties meegemaakt op Madagaskar.

Antananarivo, the big city

Antananarivo is een grote en drukke stad, hier werden wij gewaarschuwd voor zakkenrollers en we moesten op onze mobieltjes letten in de taxi. Deze worden namelijk makkelijk meegenomen terwijl je een foto aan het maken bent. Ook liet ik mijn camera in het hotel toen we de hoofdstad gingen ontdekken.

Als vrouw alleen naar Madagaskar?

Ik was natuurlijk samen met mijn vriend. Maar mocht ik nog een keer naar Madagaskar gaan, dan zou ik het prima aan durven om alleen te gaan. Hiervoor voelde ik mij veilig genoeg.

Hier nog wat tips om je eigen veiligheid nog meer te waarborgen

  • Draag een moneybelt in grote steden op de vliegenvelden. Handig voor je geld, pasjes en mobieltjes. 
  • Pas op met je dure apparatuur. Laat dit niet onbeheerd achter.
  • Draag geen sieraden van grote waardes.
  • Ga je als vrouw alleen? Draag dan een (neppe)trouwring. 
  • Doe geen dingen die je in je thuisland ook niet snel zou doen, denk altijd logisch na.

En dan..

Geniet!! Madagaskar is een prachtig en uniek vakantieland. Er is veel te beleven en heel veel te zien! Heb je bijvoorbeeld mijn blog al gelezen over Community Park Anja?