Antananarivo, hoofdstad van Madagaskar

Antananarivo (ook wel Tana genoemd) is de hoofdstad van Madagaskar en tevens onze eerste bestemming. Omdat wij 27 dagen in Madagaskar hebben, hebben wij besloten om hier twee nachten te verblijven zodat we de stad kunnen verkennen. De aankomstdag gebruiken we om bij te komen van de reis, maar de tweede dag gaan we de stad in. Met de Lonely Planet van Madagaskar op zak zijn wij lopend de stad gaan verkennen.

Wat kun je van Antananarivo verwachten?

Markten

Als je door de stad loopt merk je dat er veel meer buiten leven is dan wij gewend zijn in Nederland. Er zijn overal leuke marktjes en winkeltjes, met vooral eten (fruit en groenten), kleding en verzorgingsproducten. De meeste verkopers dringen niet aan en laten je gewoon rustig lopen.  Afdingen is heel normaal op dit soort marktjes.

Er zijn weinig pinautomaten/geldbanken in en buiten de stad, zorg dus altijd dat je geld op zak hebt. De geldbanken die wij hebben bezocht waren bewaakt en hierdoor voelden we ons veilig. Neem wel een Mastercard of Visa mee, anders kom je niet ver.

Fruitmarkt in Antananarivo
MGA, Madagaskars geld

Trappen

Omdat Antananarivo in de bergen ligt, zijn er heel veel trappen. Indien je niet goed te been ben, raad ik je af om de stad te bezoeken. De trappen ontkom je niet aan. Ook op de lange trappen is er veel leven en worden er allerlei producten verkocht. Een voordeel is dat je na een wandeling door deze stad, de sportschool kan overslaan. Schrik niet als je borstvoeding gevende vrouwen op straat ziet, dit is hier namelijk heel normaal.

Armoede

Madagaskar is één van de armste landen ter wereld. Dit valt op door de bedelende volwassenen en kinderen langs de straten. Wij gaven sommigen bedelaars een banaan of een lege fles. Deze hergebruiken zij namelijk om er producten als honing in te bewaren. Ook valt het op dat kinderarbeid hier nog normaal is. Kinderen lopen onder andere met zware producten op hun hoofden om dit naar een andere locatie te brengen. Er zijn wel scholen, dit zie je door de schooluniformen waar vele kinderen in lopen.

Veiligheid

Wij werden, als vrijwel de enige blanken, van 1,85 meter en 1,97 meter lang, wel flink aangestaard en toegejuicht. Hoewel dit soms een beetje ongemakkelijk is, is dit natuurlijk ook wel leuk om mee te maken.  Hoewel we voorzichtig waren met waardevolle spullen meenemen in de stad, voelden wij ons erg veilig. Wij hadden een fanny pack onder de kleding, 1 mobiel en een linnen tasje mee waarin de Lonely Planet zat.

Wij hebben niet het gevoel gehad dat iemand wat van ons wou stelen. Wel wordt er door de lokale bevolking gezegd dat er veel gestolen wordt, wees dus altijd alert. Ook zijn wij niet in het donker over straat gaan lopen, hiervoor pakten wij een taxi. 

De wandeling door Antananarivo

Wij hebben gedeeltelijk de route van de Lonely Planet Madagaskar (uitgave juni 2016, bladzijde 35) gelopen, maar zijn hier ook veel van afgeweken. Zo zijn wij langs het Stadion gelopen, waarvan we dachten dat er naast een mooi park zat (gezien Google Maps), dit bleek niet het geval te zijn. Rond het gehele stadion staat een muur van meer dan 2 meter hoog, hier viel dus weinig te zien. Vlakbij het Stadion was het Lac Anosy met het monument l’Ange Noir in het midden. Dit beeld is gemaakt in 1927 ter nagedachtenis van de Madagaskische soldaten die in 1914-1918 voor Frankrijk zijn gestorven. Het meer Anosy stinkt en is vies, maar het levert wel een mooie foto op. 

Lac Anosy, Antananarivo

We liepen langst het paleis van de president en het standbeeld naar aanleiding van de rellen van februari 2009. Door deze opstand is er een andere president in Madagaskar aan de macht gekomen. We eindigen onze route met biertje bij Le Buffer du Jardin. Le buffet du Jardin is leuke bar om ook andere drankjes te proberen. Vooral de Pina Colada moet goed zijn. Wij hadden ons verheugd op het lokale Madagaskars biertje, Three Horses Beer.  Dit is een lekker, verfrissend en soepel biertje die je in twee maten kan bestellen.

Wij sliepen in Hotel Madarosoa, dit is een aanrader gezien het midden in de stad is gelegen en het personeel zeer vriendelijk was. Het hotel heeft ook een zwembad, in maart was dit alleen wel erg fris. 

Lees ook mijn blog over onze reisroute van 27 dagen in Madagaskar!