Madagaskar | Ranomafana Nationaal Park

Het Ranomafana Nation Park is het eerste park wat wij bezochten in Madagaskar. Een beetje spannend vonden wij het wel, gezien we geen idee hadden wat we moesten verwachten. Via ons hotel (Fôret Austral), regelden wij een officiële gids. Hij kwam van te voren alvast kennis kwam maken om te bespreken wat wij wouden en wat wij konden verwachten.

Ik raad het sowieso aan om een gids te nemen in dit park, gezien je anders makkelijk verdwaald en wellicht veel dieren en informatie zal missen. Onze gids heet Solofo Justin Randriamanantena, hij spreekt goed Engels en kon ons veel vertellen over de flora en fauna in het park.


Wat kun je verwachten?

Wij hebben een wandeling van 2,5 tot 3 uur gedaan, de Varibolomena circuit. Er zijn ook langere routes, wij vonden dit voldoende. Het is een stevige wandeling met veel trappen en we gingen vaak ‘off road’ om maki’s te spotten.

Wij hebben er drie van de twaalf soorten maki’s gespot, de roodbuikmaki, de gouden bamboemaki en de zwart/witte Milne-Edwards’ sifaka. Ook waren er vlinders, spinnen en zagen we een rat. Als je geluk hebt, kun je ook een kameleon en gekko’s vinden in het park.

Ramofana park, Madagaskar

Met de tocht trek je langs vele bamboe’s, bananenplanten en vele andere subtropische planten, je kijkt je ogen uit. Er wordt ook aangeraden om aan avondtour de doen om nog meer dieren te spotten die vooral in het donker leven. Wij hebben dit helaas niet gedaan.

Onze gids vertelde ons dat er veel onderzoeken gedaan worden in het park. Er is een heel laboratorium naast het park waar onderzoekers de flora en fauna analyseren. In het park staat een gebouw waar vroeger de onderzoekers overnachtten. Doordat de onderzoekers niet netjes omgingen met afval, slapen zij nu buiten het park. Binnen in het park mag er dan ook niet overnacht worden.

Wat moet je meenemen?

 • Goede en stevige wandelschoenen, vooral omdat het erg glad kan zijn wanneer je off-road gaat.
 • Een regenjas of poncho
 • Genoeg drinkwater, wij hadden 1,5 liter voor twee personen en dat was net genoeg.
 • Lange broek
 • Deet
 • Zonnebrand
 • Een goede camera met een goede zoomlens (de lemurs bevinden zich vaak hoog in de bomen)

Kosten (maart 2019)

 • Entreepark: 55.000 MGA per persoon
 • Belasting: 5.000 MGA per persoon
 • Gids: 65.000 MGA
 • Totale kosten voor twee personen: 185.000 MGA, wat gelijk is aan €46,15

Lees ook onze 27-daagse reisroute op Madagaskar!