De nieuwste travel trend voor 2020: slow travel

Sofie Vermeulen schreef voor jessytravel.nl een blog over Slow Travel. Wil jij ook graag een gastblog schrijven? Mail dan snel naar jessy@jessytravel.nl

Of je nou van nature erg relaxed bent of de laatste tijd iets te wild hebt rondgereisd, vroeg of laat ontdek je dat slow travel de beste manier van reizen is. En je bent niet de enige, want deze reisfilosofie blijkt een echte trend te zijn. Is 2020 het jaar waarin Nederlanders het ‘langzame reizen’ massaal omarmen? Ik denk van wel!

Wat is slow travel?

In een rustiger tempo reizen, van de gebaande paden afgaan en de lokale economie spekken: dat vat in het kort de filosofie van slow travel samen. In het tijdperk van de bewuste consument kijken we kritischer naar onze gewoonten als vakantiegangers. Want moeten we voor het strand echt helemaal naar de Dominicaanse Republiek? En is het wel fair richting de lokale bevolking om te logeren in een all-inclusive hotel dat in handen is van buitenlandse investeerders?

Verboden te vliegen

Al is er geen officiële definitie van slow travel, velen zijn het erover eens dat het vliegtuig niet in een slow trip thuishoort. Als je vliegt besef je eigenlijk niet hoe groot de wereld is, omdat je je met 900 km/h verplaatst. Daarnaast stoot je als vliegreiziger enorm veel CO2 uit. Reizen met de auto (zolang je er maar niet in je eentje in zit) en reizen met de bus of de trein is veel milieuvriendelijker. 

Dat vliegen vervuilend is, wisten we natuurlijk al een tijdje. Maar mede door milieu-activitste Greta Thunberg is de vliegschaamte een hot topic én een door de Van Dale erkend woord geworden. Slow travel lijkt het antwoord hierop.

Waarom slow travel?

Voor sommigen klinkt de term slow travel als iets dat langdradig en saai is. Zelf was ik ook zo iemand. Het liefst propte ik zoveel mogelijk activiteiten en hoogtepunten in mijn reizen.

Maar toen kwam het moment waarop ik me afvroeg waarvoor ik het eigenlijk deed. Ik behandelde veel bezienswaardigheden als foto-achtergronden, zonder me in te lezen in de geschiedenis of betekenis van die plek. En ik was niet de enige: er staan tegenwoordig rijen van Instagram-meisjes bij toeristische attracties, wachtend tot het hun beurt is. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Van wat me oorspronkelijk motiveerde om te gaan reizen –uitrusten, inspiratie opdoen en nieuwe plekken ontdekken– zag ik weinig terug tijdens mijn reizen. Het was eigenlijk net zo’n rat race als m’n leven in Nederland, alleen in een ander jasje gestoken. En toen ontdekte ik slow travel.

Seychelles giant tortoise

3 slow travel-mythes ontkracht

Wat slow travel precies is, blijft nog wat vaag. Dat komt omdat het meer om een mindset gaat dan om een bepaald type vakantie: je maakt bewuste keuzes. Je kiest niet langer automatisch voor gemak, snelheid en luxe, maar je denkt goed na over de impact van jouw beslissingen. Als slow traveller ben je niet alleen bewust tijdens je reis. De kans is groot dat je ook aan slow food en slow living doet – misschien wel zonder te beseffen dat hier termen voor bestaan!

Hoe dan ook, er bestaan ook misvattingen over wat slow travel nu eigenlijk is. Mythen die ik in deze blogpost wil ontkrachten. Ik heb de drie belangrijkste daarvan op een rijtje gezet. Zullen we ze even bij langs gaan?

#1 Slow travel betekent zo langzaam mogelijk reizen

Nee! Alhoewel de meesten het erover eens zijn dat een vliegtuig (in elk geval de gemotoriseerde variant) niet bij slow travel past, is dat niet puur en alleen om de snelheid. Vooral het feit dat vliegtuigen zo vervuilend zijn, is hier de reden voor. Zodra je dat beseft, kies je niet langer automatisch voor een vliegreis. En als je daar echt niet omheen kunt, compenseer je dat op andere manieren, zodat je een schoon geweten houdt.

Uiteraard zijn wandelen en fietsen de mooiste voorbeelden van slow travel, maar veel kilometers maak je er niet mee. Als je gebonden bent aan werk of studie, heb je simpelweg niet de tijd voor een pelgrimsroute of fietsexpeditie. Dan kan de trein een prima optie zijn. Treinreizen zijn niet erg milieubelastend en erg comfortabel: er is geen vervelende incheck procedure, je kunt onderweg gewoon opstaan om naar de wc te gaan en je mag gewoon je mobieltje gebruiken. Ook prettig is dat je met de trein direct in het centrum van de stad van je keuze bent. 

#2 Slow travel duurt minimaal een week

De term ‘slow’ slaat niet op de lengte van de reis, maar meer op de keuzes die je maakt: je neemt de tijd om je opties te verkennen. En in plaats van het makkelijkste vervoermiddel en de meest comfortabele accommodatie te nemen, kies je voor een optie die zo positief mogelijk uitpakt voor alle betrokkenen.

Laat je dus niet wijsmaken dat slow travel een minimumduur heeft. Een lang weekend biedt je voldoende kans om slow travel te praktiseren. Dus denk eens goed na: hoe kun jij jouw vakantie dusdanig inrichten dat het een onvergetelijke, verrijkende ervaring wordt?

#3 Slow travel is anti-technologie

Natuurlijk valt er wat voor te zeggen om je smartphone en je creditcard thuis te laten (überhaupt kan je prima zonder creditcard reizen), met een ouderwetse, paperback reisgids je route uit te stippelen en alleen met cash te betalen. Maar dat zijn keuzes die je zelf maakt. Het is niet zo dat elke vorm van technologie verboden is; het gaat er alleen om dat deze zaken jouw reiservaring niet in de weg staan. Stap dus gerust in die hogesnelheidstrein, maar praat liever met een medepassagier of geniet van de landschappen, dan dat je jezelf onderdompelt in een Netflix-serie.

Slow travel: bewust reizen

Het mag nu, denk ik, wel duidelijk zijn: slow travel betekent niet zozeer langzaam reizen, maar bewust reizen. Een manier van vakantie vieren waarbij je niet alleen met een kalm geweten, maar ook compleet uitgerust weer thuiskomt. 

Ik ben benieuwd wat jij van deze reistrend vindt. Denk je dat veel mensen in 2020 aan slow travel gaan doen? Overweeg je zelf om de filosofie van slow living op jouw reizen toe te passen? En zo ja, op welke manier? Laat het in een reactie hieronder weten.