Gastblog: De (zuidelijke) Afrika-gids voor beginnende ontdekkingsreizigers

Nieuw: gastbloggen voor jessytravel.nl!

Caro Cools is medewerker van Charlie’s Travels en schreef voor jessytravel.nl de (zuidelijk) Afrika-gids! Wil jij ook een gastblog schrijven voor jessytravel.nl? Mail dan naar jessy@jessytravel.nl.

Gaaf dat je naar een land ergens op het grote continent Afrika gaat! Natuurlijk is bloggen over een “Afrika-gids” een beetje hetzelfde als zeggen: “Hee, hier heb je een Europa gids.” Er zijn veel te veel landen (54 onafhankelijk landen!) en culturen en die verschillen wanneer je van noord naar zuid rijdt en van oost naar west. Toch proberen we je namens Charlie’s Travels wat tips te geven over de do’s en don’ts en tips en tricks voor het reizen in het zuidelijkere gedeelte van Afrika. Klaar voor de hele lijst?

 • Koop een lokale simkaart, zodat je altijd bereikbaar bent en blijft (al werken de beboste gebieden natuurlijk niet altijd hieraan mee). Wanneer je met ons reisbureau reist, krijg je deze altijd bij aankomst. Anders kun je deze vinden in een van de vele supermarkten of telefoonwinkels die overal te vinden zijn.
 • Download Uber! Dankzij je simkaart heb je internet en met de app kun je je makkelijk bewegen door welke stad dan ook.
 • Ook al is de wintertemperatuur daar onze zomer temperatuur in Nederland, vergeet niet om ook wat warme kleding mee te nemen! Vooral in de nachten kan het flink afkoelen en als je dan ook nog eens op een paar duizend meter hoogte zit, kan het kwik zelfs tot onder nul dalen. Geloof me, dan ben je maar wat blij met je thermo-onderbroek of fleece jasje! 
 • Neem zelf drinkflessen mee en koop water in grotere hoeveelheden. Vanuit de kofferbak van je auto kun je steeds je eigen flesjes vullen en op deze manier laat je een iets kleiner plastic-spoor achter. Natuurlijk is geen plastic beter dan een beetje, maar dit is in ieder geval een begin.
 • Ga voor stevige bergschoenen en een dagrugzak. Het landschap is zo veranderlijk op dit continent dat goede schoenen echt een must zijn! Dan sta je in ieder geval nooit voor verassingen en kun je mooi de buurt ontdekken.
 • Neem verschillende bankpassen en creditcards mee en vergeet deze niet vooraf in Nederland al op “Afrika” of “wereld” te zetten! Niet alle pasjes werken overal en soms werken ze zelfs helemaal niet. Zorg dus ook zeker voor wat contanten! 
 • Zaklamp, handdoek, DEET, zonnebrand, oordopjes, opblaaskussentje… check?
 • En heb je al een wisselstekker voor de verschillende stopcontacten die je tegen komt? Blijft fijn om je camera op te kunnen laden zodat je dat luipaard toch nog snel vast kunt leggen, mocht je hem tegenkomen.
 • Wanneer het donker is, moet je altijd een taxi nemen. Ga niet in je eentje over straat lopen en laat al helemaal niet je grote spiegelreflex camera of dure iPhone zien. Natuurlijk is het niet overal zo, maar beter safe than sorry
 • Download maps.me om altijd een kaart bij de hand te hebben. Zelfs al sta je in het oerwoud of midden in de woestijn zonder bereik, deze kaart zal je redden.
 • Vergeet absoluut niet om je gele boekje op je paklijst te zetten! Bewaar hem dicht bij je paspoort, vliegtickets en visum-aanvragen, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Het is toch net wat minder wanneer je je hele backpack binnenste buiten moet keren om dat boekje tussen je sokken uit te vissen…
 • Is het je eerste keer op safari? Lees je dan ook vooral in over de flora en fauna en laat je gids weten dat je hier ook wat over wil horen! Er is namelijk zo veel meer te zien dan grazende giraffen en grote kuddes olifanten! 
 • Self-drive trip: neem de tijd en bekijk de route vooraf. Volg niet ‘blindelings’ de GPS maar lees je in zodat je een goed beeld krijgt van de afstanden en routes. Dit maakt het rijden een stuk leuker en comfortabeler! En wie weet spot jij nog wel een leuk plaatsje onderweg dat nu net de perfecte lunch-spot heeft.
 • Nog een app voor op je telefoon: Around me! Wil je weten waar het dichtstbijzijnde tankstation is of de dichtstbijzijnde apotheek? Je zet je locatie aan, klikt aan wat je zoekt en er komt een kaart tevoorschijn met alles dat je moet weten. Dit maakt het zoeken in een vreemde stad toch net wat makkelijker! 
 • Vergeet niet af te dingen wanneer je op het punt staat souvenirtjes te kopen voor het thuisfront! Zij noemen vaak een belachelijk hoge prijs, jij doet een tegenbod en zo eindigen jullie waarschijnlijk ergens ertussenin. Vaak wordt er ook onderhandelt met een rekenmachine of telefoon. Niet omdat het tellen niet lukt, maar omdat de verkoper niet aan andere kopers wil weggeven wat jíj ervoor gaat betalen. Vraag ook in een paar verschillende kraampjes hoe duur iets is, zodat je een beetje een idee hebt waar de prijzen liggen.
 • Zorg dat je altijd kleingeld hebt in je portemonnee en groot geld in een ander vakje in je tas. Maakt het makkelijker bij het onderhandelen (dan zien ze tenminste niet hoe veel geld je echt bij je hebt) en is makkelijk met het geven van fooi!
 • De gaten in de wegen kunnen je een echte African massage geven, wat helaas vaak een niet-gewilde massage is, en kunnen dus voor best wat vertraging zorgen. Calculeer dus altijd wat extra reistijd in zodat je niet voor te grote verassingen komt te staan. En beter denken dat je er vier uur over doet en dan er plotseling na drie al aankomen dan andersom, toch?
 • Niet altijd zijn er even fijne douches beschikbaar, of wanneer je net ergens in een berghut zit zonder stromend water, kan dat ook moeilijkheden geven met het wegspoelen van al het stof, zand en vuil dat zich in de loop van de dag op je huid heeft verzameld. Gelukkig is er een heel simpele oplossing: baby wipes! Zorg gewoon dat deze in je tas zitten en je kunt je altijd en overal schoon maken.

Zo, dit waren wel de meest belangrijke Afrika tips! Ben je inmiddels ook helemaal nieuwsgierig geworden en ben je klaar om op safari te gaan door Afrika? Check dan welke van de acht parken in Afrika bij mij op nummer 1 staat!