Tips over Geysir en Strokkur in IJsland

Geisers zijn binnen Europa alleen in IJsland te bewonderen. Als je in IJsland bent, mag je deze toeristische trekpleister dan ook echt niet overslaan. De geisers liggen op de Golden Circle Route, dicht bij Reykavjik. Dus ook bij een kort bezoek aan dit prachtige land is het nog goed te doen om de geisers te bewonderen.

Geysir of Strokkur?

Geysir en Strokkur zijn allebei benamingen van geisers. Geysir is de naamgever van het fenomeen ‘geisers’. De naam ‘Geysir’ is zelf afkomstig van het IJslandse woord; ‘að gjósa’ wat ‘spuiten/(op)borrelen betekend. Deze geiser spoot honderden jaren geleden tot wel 150 meter, tegenwoordig spuit het vrijwel nooit meer.

Wel actief is de Strokkur, die elke vijf tot tien minuten tot wel 35 meter in spuiten (soms spuit hij maar een paar meter de lucht in, dus het blijft afwachten). Je kunt de eruptie van dichtbij beschouwen, het is dus ook zeker de moeite waard om een paar minuten te blijven wachten. Tip: zoek op tijd een goed plekje uit en ga klaar staan met je camera voor het perfecte plaatje.

Strokkur 2018

Wandelen met een perfect uitzicht over de geisers

Als je achter de geisers de Laugarfjall op loopt, heb je een fantastisch uitzicht over de geisers. Als je nog verder omhoog loopt, heb je zicht over een mooie, sprookjesachtige landschap. Met circa 40 minuten kun je de berg op- en af hebben gelopen. Tip: Doordat het vaak vochtig is en daardoor glibberig, raad ik je aan wandelschoenen aan te doen!

Kosten

Een bezoek aan de geisers is gratis, er wordt geen entree of parkeergeld gevraagd. Tegenover de geisers is een hotel, museum, restaurant en souvenirshop. Een prima plek om weer even op te warmen!

Tips

  • Blijf achter de omheiningen, het water kan een tempratuur hebben van 120 graden.
  • De geur van rottende eieren is zwavel, niks ernstigs dus!
  • Bij het hotel zit het Geysirtofa museum, dit is gratis toegankelijk met informatie over geisers, vulkanen en aardbevingen.
  • Kampeermeneer schrijft over zijn favoriete campings in IJsland, je kunt ook kamperen dichtbij de Geysir!