IJsland, de Golden Circle Route

Als je IJsland zeg, zeg je de Golden Circle Route. Maar wat is dat nu eigenlijk, die Golden Circle Route? Ik heb het voor je uitgezocht!

De Golden Circle Route is een route in IJsland voor één à twee dagen waarbij je langs hele mooie en indrukkende plekken van IJsland komt. De Golden Circle Route ligt aan de Route 1 (Hringvegur), de hoofdweg, van IJsland. De Golden Circle Route ligt in het zuidwesten van Route 1 en is een kleinere cirkel waar bekende toeristische hotspots liggen.  

De gehele Golden Circle Route is circa drie uur rijden vanuit Reykjavik, toch raad ik je aan om er minimaal één dag er voor uit te strijken als je alles wilt zien. Er zijn ook georganiseerde tours voor deze route, maar je kunt het ook prima zelf rijden. Een 4×4 is geen must als je op de hoofdweg blijft.

IJsland is wel één van de duurdere vakantielanden, je kunt het wat voordeliger maken door te overnachten in een AirBnB of te kamperen

IJSLAND, Golden Circle

Kerið

In circa drie kwartier ben je vanaf Reykjavik in Kerið, een enorm kratermeer met fel groen/blauw water. Zo’n 3000 jaar geleden is deze krater ontstaan door een vulkanische explosie. Om de krater kun je heen lopen en het zo vanaf verschillende kanten bezichtigen, ook kun je naar beneden (circa 55 meter) om bij het water zitten. Het meertje is circa 10 meter diep. Kerið is geen officieel onderdeel van de Golden Circle, maar zeker leuk om te zien. We betaalden circa €3,- entree per persoon, dit was wel de enige plek waar we entree moesten betalen.

Kerio, Ijsland, kratermeer

Faxifoss

Faxifoss is een kleine waterval vergeleken met Gullfoss. Hier was het dan ook erg rustig toen wij er waren. Faxifoss kun je vanaf de overkant kijken maar je kunt ook naar beneden om het vanaf dichtbij te kijken. Wij vonden het een fijne plek om even rustig te zitten en te genieten van het zonnetje.

Waterval Faxifoss

Geysir

Een plek waar je, naar mijn mening, echt naar toe moet zijn de geisers in Geysir. Bij de parkeerplaats komt de geur van zwaluw en de rook je al tegemoet, zodra je de straat oversteekt kom je op een groot stuk land met kleine kraters waarbij er kokend water borrelt. Strokkur is één van de grootste, actieve geisers waarbij om de circa vijf minuten water de grond uit spuit, tot wel 35 meter hoogte.

De Geysir zelf is tegenwoordig helaas nauwelijks niet meer actief, deze kan wel tot 70 meter hoogte spuiten. Bij de geisers kun je nog een kleine wandeling op de Laugarfjal maken van circa 40 minuten (op en neer). Deze wandeling geeft mooie uitzichten over Geysir.

Meer informatie en tips over Geysir en Strokkur lees je in deze blog!

Geysir spuwend
Geysir kokend

Gullfoss

Op tien minuten rijden van Geysir ligt Gullfoss, één van de mooiste en grootste watervallen die ik ooit heb gezien. Er zijn meerdere uitzichtpunten voor deze mega waterval, maar ik raad je vooral aan om helemaal naar beneden te gaan waar je waterval van heel dicht bij kan zijn. De uitzichtpunten zijn per trap te bereiken, door het water kan het glad zijn, trek dus stevige schoenen aan en trek een regenjas aan.

Gullfoss betekent letterlijk de gouden waterval, vanwege de mooie regenbogen die ontstaan door de grote hoeveelheid stuifwater wanneer het water vanuit de laatste trap in de kloof stort. Het parkeren is hier gratis, boven bij de parkeerplaats is een restaurant en een winkeltje.

Gullfoss waterval
Gullfoss waterval

Þingvellir National Park

Þingvellir is één van de drie nationale parken in IJsland. Met een leuke wandeling naar boven kijk je uit op een mooi gebied met uitzicht op het witte kerkje (Þingvallakirkja) uit 1859. Bij het park ligt het grootste natuurlijke zoetwatermeer van IJsland (Þingvallavatn). In dit koude water (circa 2 graden) kun je al duikend in het heldere water genieten van verschillende vissen en het onderwater natuur. Hiervoor heb je wel speciale duikuitrusting nodig.

Thingvellir National Park

Wij hebben niet gedoken maar hebben de wandeling naar boven gelopen. Het gebied van Þingvellir bevindt zich op de scheidslijn van de Noord-Atlantische en Euraziatische platen, het gebied schuift ieder jaar een klein beetje meer uit elkaar. Bovenaan kun je souveniertjes kopen en genieten van een heerlijk kop koffie.