Madagaskar | Nationaal Park Isalo (King Julian gespot!)

In tegenstelling tot het Ranomafana park in Madagaskar, is het Isalo park niet gelegen in het regenwoud maar lopen we in een canyon/kloof. Het is warm en droog, de regenjassen nemen we niet mee. Onze (officiële) gids heet Nante Charles en spreekt heel goed Engels. Je kan hem mailen: nantenainacharles@gmail.com voor meer informatie. Hij doet dit werk al 15 jaar en kent het park door en door.

Één dag voor we het Nationaal Park Isalo gingen bezoeken kwam Nante al langs bij ons hotel om kennis te maken. In overleg met hem besloten we naar de twee natuurlijke wateren met watervallen te lopen en weer terug, een tocht van circa drie uur. Of we Koning Julian (de ringstaartmaki) zouden gaan zien, kon hij ons niet beloven. 

Door het Nationaal Park Isalo kun je ook langere wandelingen of zelfs meerdaagse wandelingen doen. Je kunt er ook voor kiezen om te eten en overnachten in het park. Zodra je dan op de lunchplek komt, is het eten al bereidt.

Heb je mijn blog al gelezen over onze reisroute door Madagaskar?

Isalo National Park, stuk van de route

De wandeling door Nationaal Park Isalo

Na 20 minuten lopen hadden we al geluk, er zat een witte, mooie maki hoog in de bomen te genieten van zijn bladeren. Yes, de eerste maki is gespot. Nog geen tien meter verder zien we gelukkig ook een ringstaartmaki. Met de camera’s in de handen staan wij de twee lemuren te bewonderen terwijl Nante voor ons al vast verder aan het zoeken is.

Bij de rivier, zo’n 100 meter verder, staat een hele familie ringstaartmaki’s ons op te wachten. De beesten zijn niet bang voor ons en gaan lekker door met eten en rond staren. Ze springen niet in het rond maar zitten in de takken, ze springen wel van tak tot tak. Met veel bewondering zitten wij ze van dicht bij te bekijken, gelukkig hebben we geen haast en kunnen we uitgebreid foto’s nemen en de beesten analyseren.

Ringstaartmaki's Isalo
Witte lemur

Afkoelen in een waterval!

Daarna gaat onze tocht verder de canyon in, richting de twee watervallen. Als een kind van vijf klim ik weer over de rotsen in de rivieren, blij dat ik mij wandelschoenen heb aangetrokken. Ben je slecht te been of niet zo gek op klimmen over de rotsen, dan raad je ik je niet aan om de hele route te doen maar te stoppen bij het riviertje waar de ringstraatmaki’s voornamelijk zitten. 

Na circa een uur wandelen door de hitte kunnen we afkoelen bij de watervallen. We mogen kiezen waar we willen zwemmen, in het kleine, minder diepe, blauwe water of het grote zwarte water. We kiezen voor het tweede. Gelukkig hadden we ons voorbereidt en de zwemspullen onder onze kleding aan gedaan. Het koele water is een verademing. Na het zwemmen lopen we dezelfde wandeling weer terug en genieten we van de mooie vlinders die met ons mee vliegen!

Zwarte waterval

Meenemen naar het park:

 • Wandelschoenen
 • Zonnebril
 • Zonnebrand
 • Camera
 • Zwemkleding (onder je kleding)
 • Water (wij namen drie liter mee voor twee personen)
 • Een korte broek + shirtje is geschikt voor deze tour

Kosten (maart 2019)

 • Toegangskosten: 65.000 MGA per persoon
 • Belasting: 5000 MGA per persoon
 • Gids: 120.000 MGA
 • Totale kosten voor twee personen: 260.000 MGA, wat gelijk is aan  64,72 euro.

Lees ook mijn blog over onze gehele reisroute in Madagaskar!