Madagaskar | Ifaty (Snorkelen, Reniala Nature Reserve en Villages des Tortues)

Baobabs, zon, zee, snorkelen, maki’s en schildpadden (en irritante verkopers op het strand).

Ifaty is een kustplaats, op een half uur rijden van Tuléar (deze weg is sinds 2016 vernieuwd, in plaats van 2,5 uur is het nu een half uur rijden). Voor ons een plek om tot rust te komen, van de zee te genieten en te vieren dat we zonder brokken en problemen de RN7 hebben uitgereden. Wij sliepen in Hotel Ifaty Beach Club. Een hotel met zwembad, eigen strand en goed restaurant. Een prima plek voor drie nachten. We hebben besloten dat we niet alleen maar aan het strand en zwembad willen chillen, maar ook gaan snorkelen en het Reniala Reserve gaan bezoeken.

Het genieten op het strand blijkt lastig te zijn, omdat we elke vijf minuten worden aangesproken door dames en kinderen die massage’s, doeken of andere souveniertjes aan ons willen verkopen. In het hotel zijn deze verkopers niet welkom, dit doet ons besluiten om toch bij het zwembad te gaan liggen.

Snorkelen

Ifaty ligt aan de Great Reef, een rif van 450 kilometer dat direct de grootste toeristische trekpleister is van de regio. De Great Reef heeft diverse snorkellocaties met allen zijn eigen selling points. Gezien de locatie kiezen wij ervoor om te snorkelen bij Ifaty. Via het hotel gaan we in een klein vissersbootje met een zelfgemaakt zeil, we varen drie kilometer van de kust de Straat van Mozambique in. Met de snorkel, duikbril en zwemvliezen van het hotel gaan we het water in. Gezien we vorig jaar in de Filipijnen flink verwend zijn met fantastische snorkelgebieden, valt het hier een beetje tegen. Het water is troebel en zanderig, waardoor het zicht niet heel helder is en het koraal zich niet van zijn mooiste kant laat zien. Dit kan ook zijn doordat we in het cycloon seizoen zitten en het weer soms onstuimig is. Wel zwemmen we door een boel mooie gestreepte vissen en een klas kleine blauwe vissen.

60.000 MGA voor twee personen met twee man personeel, maakt het snorkelen niet duur en een leuke activiteit om een chilldag te doorbreken.

Reniala Nature Reserve

Gezien er op mijn bucketlist staat om een goede foto te maken van een Baobab en dit nog niet gelukt is, besluiten we om naar het Reniala Nature Reserve te gaan. Dit is vijf minuten rijden van ons hotel. De eerste keer gingen we met onze eigen auto en hulp van Google Maps. Helaas was dit geen groot succes omdat we vast kwamen te zitten in mul zand. Door lokale inwoners kwamen we erachter dat we blijkbaar ook helemaal niet goed waren gereden. We besloten om terug te gaan naar het hotel en om het via hen te regelen. Een half uur later stond er een zebukar voor ons klaar die ons naar het Reniala Nature Reserve en Villages de Tortues bracht. Je kunt er wel met de auto komen, vraag dan wel goed om de route.

Florian, een inheemse jongen leidde ons oor het Reniala Nature Reserve. Hij blijkt een zeer enthousiaste tourguide die over alle bomen en dieren wat wist te vertellen. Zo enthousiast dat toen zijn favoriete vogel langs kwam, hij een gat in de lucht sprong. We leerden over ‘echte’ en ‘neppe’ baobabs, planten/bomen die locals gebruiken als medicijnen en kwamen langs het opvangcentrum van ringstaartmaki’s. Het Reniala Nature Reserve vangt ringstaartmaki’s op die illegaal als huisdieren en in hotels worden vast gehouden. In de rescue center worden de maki’s klaargestoomd om weer op eigen benen en zelfstandig de natuur in te gaan. We eindigen onze tour bij de oudste Baobab van het park, deze is 1200 jaar oud en je hebt zeven mensen nodig als je de boom hand in hand wil knuffelen. De tour duurde ongeveer twee uur, het was een vlak zand pad wat prima op teenslippers gedaan kan worden. Vergeet niet genoeg water mee te nemen!

Villages de Tortues

Op loopafstand van het Reniala Nature Reserve ligt Villages de Tortues, een schildpaddenverblijf van 70.000 hectare bezit meer dan 1000 schildpadden. Twee soorten, de stralenschildpad en de spinschildpadden in alle leeftijden. We hebben een jonge gids die veel weet over de schildpadden, zijn Engels valt een beetje tegen. Een half uur verblijven we in het park, door de warmte en eentonigheid van het park was dit voor ons voldoende. Ik raad af om alleen naar het park te gaan, in combinatie met het Reniala Nature Reserve is het wel de moeite waard.

Schildpadden Ifaty

Kosten:

  • Zebu kar + ingang Reniala Nature Reserve + gids: 80.000 MGA
  • Tour Villegas de Tortues: 50.000 MGA
  • Snorkelen: 60.000 MGA