Filipijnen | Buhay Isla Expeditie (Van Coron naar El Nido)

In mei 2018 bezocht ik de Filipijnen, met de backpack langs verschillende eilanden hoppen. Hoewel onze rondreis door Filipijnen sowieso al geweldig was, was de tocht met Buhay Isla echt wel het hoogtepunt. Per boot hopten we langs de mooiste eilanden, snorkelden we tussen de kleurrijkste vissen, aten we de meest verse vissen en zongen we bij het kampvuur onder de mooiste sterrenhemel. Het was alsof we in een paradijs waren!

Waarom Buhay Isla?

TAO Philippines is één van de grootste tour aanbieders, maar best prijzig. Hiervoor betaal je circa €349,- per persoon voor een expeditie van 3 dagen/2 nachten. Bij Buhay Isla betaal je ongeveer €263,- per persoon. Na wat onderzoek las ik over beide aanbieders heel veel positieve verhalen. Gezien de aangeboden vertrekdatums van Buhay Isla ook nog beter in onze reisschema paste, kozen wij hiervoor.

Gezien Buhay Isla niet altijd goed bereikbaar is, voor ons hielp het om meerdere malen te mailen en via Facebook privé berichtjes te sturen om een bevestiging te krijgen. Neem dus op tijd met hen contact op, mocht je interesse hebben om de tour te doen.

Wat kun je verwachten?

De dag voor vertrek moesten wij ons melden bij het kantoor van Buhay Isla in Coron Town. Bij het melden maakten we kennis met de crew en met een aantal mensen die ook deelnamen aan dezelfde expeditie. Hier konden we onze laatste vragen stellen en werd er verteld hoe laat en waar we de volgende dag werden opgepikt. Coron is geen spectaculaire stad, we verbleven hier één nacht.

De volgende dag moesten we in de begin van de ochtend ons melden bij de haven van Coron. Hier zaten nog veertien andere personen, waarvan 10 Nederlanders, 2 Belgen en 2 uit Zwitserland. 8 hiervan waren stelletjes en 6 personen waren vrienden. Alle personen waren ongeveer tussen de 20 en 30 jaar oud.

De grote backpacks en koffers gingen onderin de boot, hier konden wij de rest van de tour niet meer bij (hooguit bij uitzondering). De boot bestond uit een kleine keuken, een hele grote tafel en een bovendek waar je op kunt liggen. Het personeel bestond uit twee tourleiders/entertainers, 1 kok en twee mannen die nog hielpen.

Wij kregen drie keer daags heerlijk eten, dit werd vers bereidt. Er was voor iedereen wat wils, ook als je vegetarisch bent of niet van vis houdt. Daarnaast was er af en toe een tussendoortje, bijvoorbeeld bananen loempia’s. Qua drinken was er voornamelijk water en een paar flessen Cola en Fanta. In de avond werd er rum gebracht. Hou je zelf liever van een ander soort drank, dan kun je deze meenemen vanaf Coron.

De tour

Als je gek bent op snorkelen, dan is deze tour helemaal het einde. Door dat de tourleiders het gebied goed kennen en veel ervaring hebben, weten ze je te verrassen met de mooiste plekken. De snorkels boden Buhay Isla aan en waren van goede kwaliteit (tot zover mijn kennis over snorkels). Op een snorkel plek bleef de boot dan circa een half uur tot een uur liggen zodat je veel tijd had om veel te zien. Als je geluk hebt zie je de Nemo vis, schildpadden of zelfs dolfijnen. Zodra je weer terug kwam op de boot stond vaak het heerlijke eten al op je te wachten. Ook werd er gestopt bij de mooiste eilanden, waar jij zelf naar toe kon zwemmen en waar je tas (met camera) dan per kano naar toe werd gebracht zodat jij de mooiste vakantiefoto’s zelf kan schieten. Het is daarom slim om een drybag mee te nemen! Op de tweede dag konden de liefhebbers ook nog van een rots van circa 7 meter afspringen.

In de drie dagen kwamen we langs het eiland waar Expeditie Robinson is opgenomen, de Big Lagoon in El Nido, de Twin Lagoon bij El Nido, Cagdanao Island (dit staat te koop!!) en Kala Kala Island. Misschien zegt het je niet zoveel, maar de foto’s spreken voor zich!

Overnachten

Tijdens de tour heb je twee overnachtingen. Op twee plekken op de route hebben ze basecamps van Buhay Isla. Beide camps waren bamboehutjes met een dun matrasje en een klamboenet. Omdat de dagen intensief zijn, sliep onze hele groep prima in deze hutjes. Douchen kon je doen door jezelf nat te gooien met emmertjes. Ook de WC doorspoelen ging op dezelfde manier.

Wat moet je meenemen?

 • Rash guard, handig tegen de kwallen (yes, die kwamen we ook tegen) en voor de zon!
 • Waterschoenen
 • Drybag
 • Zwemkleding (must have!)
 • Lange broek voor de avonden, tegen zandvlooien en muggen etc
 • Zonnebrand
 • Deet
 • Waterfles, deze kun je zelf bijvullen
 • Snacks, er is voldoende te eten maar het is toch fijn om iets mee te nemen wanneer je trek hebt
 • Powerbank, je hebt namelijk geen stroomvoorziening tijdens de reis
 • Een boek of muziek voor op de boot
 • (Sneldrogende) handdoek, tandenborstel
 • Shampoo, douchegel, tandpasta

Benieuwd naar de rest van onze rondreis door de Filipijnen? Lees dan ook: