Is Johannesburg veilig?

Is Johannesburg veilig?

Wij gingen naar Johannesburg met het idee om er hooguit drie dag te blijven om vooral uit te rusten en boodschappen te doen voor de vervolg van onze reis. Door autopech werd het anders en verbleven we twee weken in deze stad. Behalve dat we veel autogarage’s hebben gezien, hebben we ook de stad ontdekt; in mijn blog ‘Johannesburg voor toeristen’ kun je lezen wat wij zowel hebben gedaan. 

Voelde de stad veilig voor mij?

In het eerste hotel waar wij aankwamen kregen we tips van de receptioniste. Ze vertelde ons dat straten waren beveiligd, je niet zomaar overal kan lopen en dat er veel zakkenrollers actief waren. Even schrikken voor ons, want dit is niet want we gewend waren. Ook als je door de stad rijdt zie veel politie, zwervers en bedelaars. Maar toch..

Als ik er op terug kijk, heb ik mij niet vaak onveilig gevoeld. Zoals in elke grote stad moet je natuurlijk alert zijn en opletten waar je heen gaat. Maar je kunt in de meeste straten prima over straat lopen en vrijwel alle winkelcentra’s zijn beveiligd. 

Hierbij nog wat tips die jou kunnen helpen:

  • Gedraag je niet als een toerist. Draagt 80% van de lokale bevolking lange broeken, doe jij dat dan ook. Loop zelfverzekerd en zoek van te voren uit waar je naar toe moet, zodat je niet hoeft te zoeken terwijl je loopt. 
  • In Johannesburg zijn er veilige en onveilige buurten, zoek dus goed uit waar je heen moet en kies voor jezelf een veilige manier om daar te komen (soms kan je prima lopen, soms is het beter om met een taxi te gaan).
  • Draag een moneybelt. Handig voor je geld, pasjes en mobieltjes. 
  • Pas op met je dure apparatuur. Laat deze in het hotel (voorkeur in een kluisje) als je Johannesburg in gaat. 
  • Draag je portemonnee, mobiel of sleutels niet in je broekzak, dit valt op namelijk.
  • Draag geen sieraden van grote waardes.