Tanzania | Zanzibar | More Africa NGO & Guesthouse (overnachtingstip!)

Naar Zanzibar verhuizen om daar kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking te helpen? Hoe stoer en dapper is dat?!

Nederlander Ellen van Beers deed dit in 2015 en zette NGO More Africa op. Hier vangt ze van dinsdags tot zaterdags kinderen met een lichamelijke/verstandelijke beperking op om ze te onderwijzen en om ze fysiotherapie aan te bieden. Ook heeft ze op het zelfde terrein in 2019 een guesthouse met een dik zwembad geopend, hoe tof!

More Africa is gelegen in Paje, Zanzibar. Paje is een walhalla voor kitesurfers, maar ook duikers, snorkelfanaten en toeristen die heerlijk willen niksen kunnen hier goed terecht. Met zijn parelwitte stranden en turquoise blauwe zeeën raak je hier niet uitgekeken. Paje biedt leuke restaurants, barretjes en talloze activiteiten.

Binnenkomst

Bij binnenkomst worden we direct opgevangen door twee vrolijke jonge Nederlandse dames die stage lopen bij More Africa. Samen met Fabil, de man van Ellen, geven de dames ons een rondleiding over het terrein. Direct valt de ontzettend fijne sfeer op, er wordt gelachen en gekletst. In totaal waren er vier Nederlandse stagiaires/vrijwilligers op het moment dat wij er waren.

Guesthouse

Bij de receptie valt mij direct op dat hier hard is gewerkt. Het ziet er fris en nieuw uit en we voelen ons meer dan welkom. Achter de receptie is een kleine shop waar je onder andere zelfgemaakte souvenirs van de kinderen kan kopen, hoe leuk! More Africa heeft 10 bungalows met privé badkamers, alles in echte Afrikaanse sferen en te boeken via Booking.com. Er is ook gratis WiFi.

Met het geld wat ze verdienen van de bungalows, wil Ellen nog meer kinderen met verstandelijke beperkingen helpen. Als je overnacht in één van de bungalows, zet jij je direct in voor het goede doel. Hoe fijn! 

Als wij er zijn wordt het zwembad nog klaargemaakt, maar het ziet er veel belovend uit. Het restaurant ziet er kleurrijk en inspirerend uit. Op de menukaart staan veel (internationale)gerechten, van lunch tot volledige diners. Chef Juma schotelt ons heerlijke gerechten uit eigen moestuin voor en barman Salum zorgt voor lekkere drankjes. In tegenstelling tot veel andere plekken in Zanzibar is hier wel alcohol verkrijgbaar. 

Over de school

In Afrika zijn wel scholen, maar vaak is er geen ruimte/tijd/geld voor kinderen met een lichamelijke/verstandelijke beperkingen en hierdoor worden zij niet geaccepteerd. In Zanzibar heeft Ellen deze school speciaal voor hen opgezet, zij biedt onderwijs, therapie en dagbesteding voor kinderen/jongvolwassenen. Bij binnenkomst zien we de schooltassen al hangen, hier begint de eerste oefening voor de kinderen; jezelf herkennen op de foto. De muren staan vol kleurrijke tekening, er staan leerboeken en er is veel speelgoed; zoals een school moet zijn!

We zien kinderen bezig met rekenen, puzzelen en met elkaar. De kinderen zijn superlief en erg gek op Ellen, Fabil en de stagiaires. Dit is ontzettend leuk om te zien. Ellen haalt de kinderen elke ochtend op en brengt ze in de middag ook weer thuis. Eten nemen de kinderen zelf mee maar wordt eerlijk verdeeld.

Hoe kun je More Africa helpen?

Natuurlijk raad ik je aan om bij More Africa te overnachten. More Africa ligt in Paje, één van de mooiste plekken in Zanzibar (binnen 10 minuten ben je op het parelwitte strand!). Lees onderstaande opties.

1. Doneer aan onze Nederlandse bankrekening
Help More Africa en doneer direct naar Nederlandse bankrekening van More Africa! 
Bankrekening: NL29 RABO 0118383280 (Kwagala Foundation) 
BIC: RABONL2U

2. Sponsor kleding/schoenen/speelgoed
Elke vrijwilliger/gast die reist met KLM/Kenya Airlines kan 2 koffers brengen van 23kg per stuk, hierdoor kunnen er spullen meegenomen worden voor de kinderen en de lokale bevolking. Op de korte termijn wil More Africa een lokale markt organiseren om ongebruikte 2e hands kleding/schoenen/speelgoed te verkopen aan de lokale bevolking voor lokale prijzen. Gooi je oude spullen niet weg, het kan altijd wel een 2e kans verdienen hier op Zanzibar.

3. Word een sponsor voor één van onze kinderen
More Africa biedt gratis onderwijs en fysiotherapie aan haar kinderen. ‘Wij bieden een scholarship programma waar sponsors kunnen doneren van 5 euro per maand. Elke 3 maanden, sponsors ontvangen de verslagen en evaluaties van de voortgang van de kinderen’. 
Klik hier voor meer informatie

4. Kom werken als vrijwilliger
Alle mensen van 18 jaar of ouder met een achtergrond in de gezondheidszorg/fysiotherapie en/of onderwijs kunnen een aanvraag doen om te komen werken als vrijwilliger. 
Klik hier voor meer informatie

5. Blijf als gast in een van onze bungalows
Slaap in één van de tien bungalows van More Africa en geniet van de mooie organisatie. Hiermee steun je direct NGO More Africa en heb je de kans om het mooie Zanzibar te ontdekken. Het is ook mogelijk om een “werkvakantie” te doen. In ruil voor 3 uur werk per dag, krijg je een korting op jouw verblijf.

Ps. Had je mijn blog over vakantiestruggles van curvygirls al gelezen?