Zuid Afrika | Krugerpark | 10 tips voor beginnende dierenspotters

Zuid Afrika kent mooie nationale parken om dieren te spotten, neem bijvoorbeeld het Krugerpark. Helaas komen de dieren niet gelijk op je af rennen zodra ze jouw auto horen, daarom moet je ze spotten en dat is niet altijd makkelijk. Hier, speciaal voor jou, 10 tips om jouw ritje door het Krugerpark leuk te maken!

#1 Heb goede verwachtingen

Verwacht niet dat de dieren je opwachten zodra je het park binnen rijdt, de leeuwen altijd op jacht zijn en olifanten en giraffen echt wel te spotten moeten zijn. Je moet echt geluk hebben. Het kan zijn dat je na een dag rijden, helemaal niks tegen komt. De afstanden binnen het park zijn groot, soms mooi maar soms ook een beetje saai. Houdt hier rekening mee. 

#2 Ga zelf op pad (self drive)

Je mag maximaal 50 kilometer per uur te rijden, vaak rijdt je nog zachter zodat je nog beter van de omgeving en dieren kunt zien. Door zelf te rijden kun je zelf bepalen waar je heen wilt, hoe lang je wilt blijven kijken en hoe hard je wilt rijden. 

Leeuw in Krugerpark

#3 Maak gebruik van de dierenspot-borden

Deze staan bij de gate’s, restaurants en camps vaak bij de ingang. Hier kun je bekijken waar dieren vandaag en gisteren zijn gespot, dit maakt het dieren spotten heel wat makkelijker en leuker. Als je internet hebt, kun je ook de app Latest Sightings (voor iOS en Android) downloaden. Helaas werkte dit voor ons vaak niet omdat we geen bereik hadden.

#4 Blijf zuidelijk

Hier zijn de meeste en makkelijkst te spotten dieren. Wij zagen vooral veel zebra’s, olifanten en giraffen. Meer noordelijker werd het wat rustiger qua dieren en toeristen, wel zagen we andere dieren zoals krokodillen, wilde honden en nijlpaarden. 

Wilden honden in Krugerpark

#5 Rijdt niet alleen op de hoofdwegen

Het is handig om vooraf je route uit te stippen en te weten waar je wilt overnachten. Maar het is ook leuk om de zandpaden op te gaan en niet alleen over de hoofdwegen te rijden. Onderweg kom je allerlei omwegen en loops tegen die je kunt nemen. Houdt wel rekening met de tijd en plan ruim, door het langzame rijden, overstekende dieren en fotomomenten kan je rit langer duren dan je verwacht. Ga niet zomaar off-road, dit is verboden en kan gevaarlijk zijn. 

#6 Stop als andere auto’s stil staan

Grote kans dat zij een dier op het oog hebben. Handig, dan hoef je zelf minder te spotten.  Mocht je niet zo’n vogelspotter zijn (net als wij) pas dan wel op dat je niet achter vogelspotters blijft rijden of blijft wachten. Want anders kan het nog wel een hele lange dag worden. 

Olifanten Krugerpark

#7 Stap nooit de auto uit waar het niet mag

Hopelijk denk je; ‘dûh’, maar helaas wordt het nog steeds gedaan en dit is natuurlijk erg gevaarlijk. Uitstappen is op een aantal plekken wel toegestaan. 

#8 Sta vroeg op

Toen wij er waren, waren er veel binnenlandse toeristen die er niet voor de eerste keer waren. We sliepen op de camping op het park en rond 05.00/05.30 uur begon het te leven op het park. Na zonsopgang gaat het park open (openingstijden verschillen) en gezien het dan nog niet zo warm is, zijn de dieren nog erg actief. Veel actieve en gevorderde dierenspotters staan voor de opening van het hek al met de auto startklaar om te vertrekken. In de middag (rond 13.00 uur) gaan zij weer terug naar de camp om te eten en te rusten. Net voordat het park sluit, gaan zij nog naar buiten voor de laatste kans om dieren te spotten, gezien het dan weer koeler is. Uitslapen? Nee, dat kent men hier niet. Dit zijn de openingstijden!

#9 Neem wat eten en drinken mee in de auto

Het kan lang duren voordat je weer een camp of restaurant tegen komt in het Krugerpark. Ook kan het gebeuren dat je niet verder kan rijden omdat een groep olifanten de weg blokkeert. Zorg dat wel dat je iets te drinken of eten mee hebt. Dit kun je bij de meeste stops ook wel kopen. 

Giraf in Krugerpark

#10 Overnacht in of bij het Krugerpark

In het park zijn veel restcamps aanwezig, hier kun je in een accommodatie overnachten of kamperen. Om de camps staan hekken, maar toch kan het zijn dat er dieren komen kijken. Zo waren er bij ons een nieuwsgierige groep apen te kijken wat wij gingen braaien. Wees altijd op je hoede als je slaapt in een restcamp. Hier kun jij je overnachting binnen het Krugerpark boeken.

Hopelijk helpen deze tips je verder om de vetste dieren te spotten. Het belangrijkste wat je moet onthouden; zoek niet te krampachtig. Relax, geniet en laat het allemaal op je af komen.