Madagaskar | Betsileo country Lodge en Anja Community Reserve (park Anja)

De RN7 heeft verborgen pareltjes, mooie parken en bijzondere plekken waar je niet meteen aan denkt als je aan de lange weg naar hert zuiden van Madagaskar denkt. Hoewel Ranomafana en Isalo National Park in elke reisgids er boven uit springen, mag in mijn ogen Park Anja niet vergeten worden. Vergeet ook niet mijn blog te lezen van onze reisroute op Madagaskar!

Park Anja, meer

Hotel Betsileo Country Lodge

De heenweg stopten we toevallig bij de Betsileo Country Lodge om te lunchen. We werden aangetrokken door het mooie uitzicht en de kwalitatieve uitstraling van het hotel/restaurant. Later hoorden we nog meer positieve verhalen over dit gebied en over de Country Lodge dat we besloten hebben de terugweg hier te overnachten. De planning was om een dag te rusten. Vervolgens een dag de wandeling te maken naar Ambalavao (circa 4 uur) en het park Anja te bezoeken.

Betsileo Country Lodge

Helaas werden we beiden ziek waardoor we de planning moesten veranderen. We lagen een dag op bed en werden gelukkig goed verzorgd door de Nederlandse managers van Betsileo Country Lodge; Erik en Marloes. Het verblijf in het hotel is zeer aan te raden. De bungalows zijn ruim, het eten is lekker (pannenkoeken!) en het personeel is zeer vriendelijk. En daarbij moeten we de mooie omgeving niet te vergeten!

Betsileo is een bevolkingsgroep die voornamelijk leeft in de hooglanden van Madagaskar.

Betsileo noemen hun land ‘Tanin-drazana’; het land van de voorouders. Uitleggen waar een graf zich bevindt is Fady (taboe), net als vertellen welke familieleden zich in het graf bevinden.

Anja Community Reserve

Park Anja is klein, afwisselend en de natuur is erg mooi. De tocht door het park heen is niet heel uitdagend, wel konden wij ringstaartmaki’s van erg dichtbij bewonderen. Onze gids Andrien werkt hier al 21 jaar en kon ons alles vertellen over het park en hoe vroeger was. Doordat het park en de dieren goed beschermd wordt tegen onder andere boskapping, zien de maki’s mensen niet als bedreiging. Hierdoor konden wij erg dicht bij de maki’s komen, op circa 1 meter afstand. Ook zagen we kikkers en kameleons.

De tocht door het park was makkelijk en niet erg uitdagend, dat werd het wel toen we naar het uitzichtpunt gingen klimmen. Over stijle rotspartijen werden we door Adrien en twee hulpjes geleidt naar een geweldig uitzichtpunt. We keken over rijstvelden, dorpjes en over het Anja Community Reserve. Hoewel wij echt geen klimmers zijn, was dit uitdaging en leuk om te doen. Bovenaan het rots aten we een ananas en genoten we van het geluid van de maki’s.

Park Anja uitzichtpunt

Mijn advies

Omdat we ziek waren, hebben we gekozen om de vierurige wandeling naar Ambalavao niet te doen. Naar aanleiding van de vele verhalen die ik over deze wandeling heb gehoord had ik het, achteraf gezien, niet willen overslaan. Ik raad je aan om de wandeling door de riviertjes, langs de dorpen en door de tabak- en rijstvelden absoluut te combineren met een bezoek aan Park Anja. Dan heb je een sportieve dag waarbij je veel hebt gezien.

De wandeling in Park Anja duurde in totaal circa 2 uur, het park is 10 minuten rijden van Betsileo Country Lodge vandaan. Wij hebben de tocht in het Anja Community Reserve om 14.00 uur ’s middags gedaan, het hoeft dus niet perse in de ochtend. 

Meenemen naar park Anja:

  • Wandelschoenen
  • Zonnebril
  • Zonnebrand
  • Deet
  • Camera
  • Water (wij hadden 1,5 liter voor twee personen, die was voldoende)
  • Korte broek en shirtje is prima voor deze tocht.

Kosten maart 2019:

Entree Park Anja: 20.000 MGA per persoon
Dus 4,90 euro per persoon, wat uit komt op 9,80 euro
Hierbij zitten niet de kosten van de gids.

Lees ook onze reisroute door Madagaskar!