Ilê Saint Marie en Ilê aux Nattes (Nosy Boraha)

Ilê Saint Marie is een klein, langwerpig eiland. Zo’ n 222 hectare , liggend in het oosten van Madagaskar. Nosy Boraha is de Malagassische naam voor Ilê Saint Marie. Ilê aux Nattes is een nog kleiner eilandje, ter zuiden van Ilê Saint Marie.

Wat kun je verwachten?

Ilê Saint Marie is in mijn ogen een heerlijke plek om tot rust te komen en te genieten van de zee. Wij logeerden in het zuid westen van het eiland, in hotel Lakana (aanrader!) in een bungalow op zee.

Wij waren er begin april, het regende helaas veel. Meer dan we op het vaste land hebben meegemaakt. Dat mocht de pret niet drukken, we hebben heerlijk genoten van het uitzicht en van de zee bij ons hotel. We zijn een middag met een three-wheeler naar Ilê aux Nattes gegaan en hebben we een dag een scooter gehuurd. Omdat we beiden eigenlijk een beetje verliefd waren op Ilê aux Nattes, zijn we met de scooter niet naar het noorden gereden maar toch weer naar het betoverende Ilê aux Nattes gegaan.

Met de scooter kun je helemaal naar boven, waar 3 verschillende natuurlijke zwembaden (piscine naturelle) zijn die gevuld worden door de zee. De tocht is lang en de weg is niet al te goed. Dit heeft ons doen besluiten om de tocht niet te maken.

Ilê aux Nattes

Ilê aux Nattes is een klein eiland in het zuiden van Ilê Saint Marie. Het voornaamste wat ons heeft getrokken is het mooie schone zand, de wapperende palmbomen en de turquoise blauwe zee. Snorkelen is hier niet de moeite waard, er is weinig te zien.
Er zijn restaurants, hotels en winkeltjes in Ilê aux Nattes. Als je een half uurtje wandelt ben je bij het grote witte gebouw, waarbij je 360 graden uitzicht hebt over het eiland.

Ilê aux Nattes was in ons geval erg rustig, schoon en fijn! Een fijne plek om te zwemmen, op het strand te liggen en lekker rond te lopen.

Hoe kom je in Ilê Saint Marie?

Vanaf Andasibe is het ruim 7 uur rijden naar Mahambo, vanaf Antananarivo circa 10 tot 11 uur. Tot Toamasina (de havenstad) rijdt je vaak achter vrachtwagens in de bergen, geen pretje. van Toamasina tot Mahambo is de weg erg slecht, vol gaten en asfalt wisselt af met zandwegen. Je kan nog geen 50 kilometer per uur rijden (hobbelen beter gezegd).

Vanaf Mahambo beach gaat er boot; de ‘El Condor’ (te reserveren via http://bluemarine-madagascar.com ) naar Ambodifototra. De boottocht duurde 3 uur, waarbij er in onze geval flinke golven waren. Ik werd zeeziek en vond de boottocht (zowel heen als terug) echt geen pretje. Vanaf Antananarivo ben je dus minimaal 13 uur onderweg om op Ilê Saint Marie te komen indien je besluit met de auto te gaan. De weg en het varen was in ons geval niet zo heel fijn. Mocht ik het over doen, dan was ik met het vliegtuig gegaan!

Hoe kom je bij Ilê aux Nattes?

Vanaf ons hotel waren wij met de taxibrousse in zeker 20 minuten ten zuiden van Ilê Saint Marie. Hier zijn vele jongens die jou graag in hun kano naar Ilê Aux Nattes willen brengen of met je rond het eiland willen varen. Het heen en weer brengen duurt hoog uit tien minuten. Op Ilê aux Nattes kun je naar het uitzicht punt lopen in een half uur. 

Kosten per april 2019:

De boottocht: 100.000 MGA per persoon per enkele rit (400.000 retour voor twee personen).

Huren scooter: 40.000 MGA per person voor een hele dag

Kanotocht van Ilê Saint Marie naar Ilê Aux Nattes: 10.000 retour voor twee personen

Vergeet niet mijn blog over onze reisroute in Madagaskar te lezen!