Madagaskar | Andasibe V.O.I.M.M.A community reserve & Vakona private reserve

Op Instagram zag ik het al overal voorbij komen, een selfie met een maki. Dit stond nog op mijn to do list voordat we Madagaskar weer zouden verlaten. Met Claudera, onze tourguide die we eerder hadden ontmoet tijdens de nighttour in Andasibe, besproken we onze wensen. We wouden uiteraard graag naar het park met veel soorten maki’s die dicht bij de mensen kwamen. Ook waren we nieuwsgierig naar de Indri, de grootste maki van Madagaskar. In overleg met Claudera besloten we naar twee kleine parken te gaan, in plaats van het grote National Andasibe Park.

V.O.I.M.M.A. Community Reserve

Om 07.00 uur ’s ochtends stond Claudera klaar om ons op te halen in ons hotel, eerst gingen we naar het V.O.I.M.M.A. reserve, een klein park die gerund wordt door de locals. Hier kun je de Indri vinden. Als je in de buurt van Andasibe slaapt, dan word je ’s ochtends wakker met de Indri-wekker. Een hard sirene geluid walmt door het dorp, elke ochtend weer. Ook tijdens de wandeling in park hoorden we het oorverdovend geluid van de Indri’s, speciaal om ooit mee te maken.

De Indri’s zijn zwart met wit en het zijn de grootste en langste halfapen van Madagaskar. De Indri’s zitten hoog in de bomen en springen van boom tot boom. Ik had dit niet gemist willen hebben. In het park zijn ook de brownlemurs (bruine maki’s) makkelijk te spotten. Het park is een regenwoud maar veel kleiner dan Ranomafana en daardoor ook veel makkelijker te bewandelen. Wij zijn hier circa een uur geweest.

Vakona Private Reserve

Na dit park reden wij in 20 minuten naar het Vakona Private Reserve, naast gelegen het Vakona hotel. Het valt op dat dit park veel commerciëler is. De ticket voor dit park moet je in het naast gelegen hotel halen. Het park is een eilandje, zodat de maki’s niet kunnen ontsnappen. Met een kano wordt je naar het eiland gebracht (letterlijk in tien seconden), een gids van het park gaat met je mee. Je merkt al snel dat het eilandje niet groot is. Er zijn dan ook maar twee soorten maki’s, de brownlemur en black and white lemur te spotten.

De maki’s worden gevoerd door de verzorgers zodat ze op de mensen komen zitten. Dit levert super leuke foto’s op. De halfapen zijn licht en hebben zachte pootjes. Het is leuk om ze eens van zo dicht bij te zien. Het valt op dat de maki’s veel terrein en bomen hebben. Daarnaast worden ze goed verzorgd en niet gevangen gehouden.

Ook op een ander naastliggend eilandje zijn maki’s. De gids haalt de kano op en we drijven over het water (dit is circa 20 centimeter diep) naar de overkant en rond het eiland.

In totaal hebben de tours ongeveer drie uur geduurd. 

Meenemen:

  • Fles water
  • Wandelschoenen
  • Eventueel lange broek of muggenspay
  • Zonnebrand
  • Goed fototoestel!

Kosten in april 2019:

  • V.O.I.M.M.A. Community Reserve 30.000 MGA per persoon, 60.000 MGA voor twee personen
  • Vakona Private Reserve 25.000 MGA per persoon 50.000 MGA voor twee personen
  • Gids (ging mee naar beide parken) 60.000 MGA
  • De gids in het tweede park had geen vaste prijs. Wij hebben hem 8.000 MGA fooi gegeven

In totaal waren wij 178.000 MGA kwijt voor twee personen, dus circa 44 euro.