Madagaskar | zelf rijden of met chauffeur? + TIPS!

Madagaskar is een fantastisch land, maar qua toerisme staat het land nog in de kinderschoenen. Maart/april 2019 ben ik samen met mijn vriend 27 dagen door Madagaskar gereden, zonder chauffeur. Ik krijg vaak de vraag of het lastig is om zelf te rijden door Madagaskar en of het niet slimmer is om met chauffeur te gaan. In deze blog ga ik meer uitleg geven over het zelf rijden en vertel ik bij welk bedrijf wij een auto hebben gehuurd.

Madagaskar

Is zelf rijden door Madagaskar lastig?

Natuurlijk is dit een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat ‘lastig’ een relatief begrip is. Mijn vriend en ik waren waren 25/27 jaar oud toen we door Madagaskar gingen rijden, we hebben beiden meer dan 5 jaar ons rijbewijs en hebben weinig ervaring met het rijden buiten Europa. Toch vonden wij het niet erg lastig.

 • Binnen Antananarivo (Tana) rijden vonden wij wel uitdagend, omdat het erg druk was en er overal mensen in- en uit de lokale bussen stappen, terwijl ze rijden.
 • De RN7 van Tana naar Tulear is erg goed te rijden. Je moet alert zijn, want er zijn wel veel plotselinge potholes (gaten in de weg) die je niet altijd verwacht. Sommige stukken kun je 120km rijden, maar meestal 80/100 km per uur.
 • De RN2 van Tana naar het oosten, Toamasina, was een goede weg maar erg druk. In Toamasina is een grote haven, op deze weg waren dan erg veel vrachtwagens. In combinatie met de smalle wegen door de bergen, is dit niet prettig. Wees geduldig en rustig, want het kan soms lang duren voordat je kan inhalen.
 • De RN5 van Toamasina tot Maroantsetra reden wij tot Mahambo om Ilê Saint Marie te bezoeken. Dit deel, van Toamasina tot Mahambo was het vreselijk. 50% van de weg was asfalt, de andere 50% was zand, en als je pech hebt modder. Bij de boottocht van Mahambo tot Saint Marie dan de binnenkant van mijn kotszakje, dus deze trip had ik liever met de vliegtuig willen doen. Uiteraard heb je deze ongemakken ook als je met chauffeur rijdt.

Kortom, hou je van avontuur. Dan kun je naar het zuiden en oosten prima zelf tijden. Houdt er rekening mee: in het noorden/westen kunnen de wegen weer heel anders zijn om zelf over heen te rijden.

Madagasker, zelf rijden

Voor- en nadelen: zelf rijden of met chauffeur

Voordat wij naar Madagaskar gingen, hebben wij uiteraard ook onderzoek gedaan naar de twee opties. Wij hebben alle voor- en nadelen op een rijtje gezet. De prijzen lagen met of zonder chauffeur lagen, in ons geval, dicht bij elkaar, daarom neem ik de prijs niet mee in mijn afweging.

Zelf rijden

 • + Meer vrijheid/avontuur
 • + Zelf kiezen hoe lang we op een plek blijven
 • + Je kunt overnachten waar je wilt, je hoeft geen extra rekening te houden met een extra slaapplek

Met chauffeur

 • + Je hebt iemand bij je die Malagasi’s spreekt (en hopelijk ook Engels)
 • + Een chauffeur kent vaak de omgeving en kan dus ook gelijk een fijne gids zijn
 • + Je hoeft zelf niet te rijden, je kunt dus extra genieten van de mooie landschappen

Wij kozen ervoor om zelf te rijden, omdat de vrijheid en avontuur voor ons het belangrijkste was. Als ik het over mocht doen, zou ik weer kiezen om zelf te rijden.

Antananarivo

Waar kun je een auto zonder chauffeur boeken in Madagaskar?

Wij boekten zelf onze auto last-minute bij Madarental-arc.com en hadden contact met Patrick. Hoewel wij dachten een kleine Renault Clio te krijgen, stond bij ons de afgesproken ochtend een grote Chinese Ssangyong Rexton 4×4 klaar. Wij betaalden hier €48,- per dag voor. De auto was schoon, had geen gebreken en airco.
Hoewel we niet altijd voor de makkelijkste wegen kozen, heeft de auto ons geen enkel moment in de steek gelaten. Ik raad dit dus iedereen aan.

Tips voor het rijden zonder chauffeur in Madagaskar:

 • Zorg voor een reserveband en weet hoe je deze moet vervangen.
 • Rijdt op tijd weg uit Tana, zo ben je de drukte een beetje voor.
 • Zorg altijd voor eten en drinken in de auto. Soms aten we pas rond 16.00 uur lunch, omdat we onderweg echt niks tegen kwamen.
 • Rijdt niet in het donker.
 • Geen GPS? Gebruik Google Maps (je kan kaarten offline downloaden). Neem de tijden wel met een korreltje zout.

Meer weten over dit fantastische land? Lees hier mijn andere blogs over Madagaskar.

Madagaskar uitzicht