Tanzania | Vierdaagse safari in Tanzania, is “goedkoop” een duurkoop?

Ngorongoro Krater, Serengeti National park en Nationaal park Tarangire

Zoals je in mijn blog “Top 8 beste parken in zuidelijke- en oostelijk Afrika om dieren te spotten” kunt lezen, was de georganiseerde tour in Tanzania het duurste, maar eindigde Serengeti National park op de eerste plek en ging de Ngorongoro krater naar huis met een dikke 7,5/10. Ik leg je in deze blog uit waar je deze tour het beste kan boeken, wat je kunt verwachten en ik geef je fijne tips zodat je helemaal klaar op safari kan!

De voorbereidingen

Mijn vriend en ik hebben 2,5 maanden van Johannesburg naar Nairobi gereden, in deze periode hebben we veel gezien van de Afrikaanse cultuur, veel veel selfdrive safari’s gedaan en heel veel Afrika ontdekt. Op mijn bucketlist stond nog de grote migratie te zien in Serengeti. Volgens een aantal internetbronnen waren wij er net op het juiste moment (eind juli). Dus na een aantal dagen uitrusten op Zanzibar gingen we met gierende banden naar Arusha, om daar een safaritour te boeken. 

Om geld te besparen wouden wij eerst met onze eigen huurauto de parken bezoeken. Maar gezien wij veel autopech hadden en de auto erg duur in gebruik was, besloten wij een georganiseerde tour te zoeken. Ik kon daarnaast vrij weinig informatie vinden over zelf rijden door Serengeti National Park en achteraf gezien ben ik blij dat we het niet zelf hebben gedaan omdat we dan waarschijnlijk verdwaald waren geraakt en veel fantastische dieren hadden gemist (gezien de gidsen met elkaar in contact zijn).

De safari boeken

Via Facebook kwam ik in contact met een ander Nederlands stel die net voor ons een safaritour gingen doen en een goedkope touroperator hadden gevonden. Geluk voor ons dat zij het alvast konden testen en ons konden informeren of dit inderdaad het geld waard was, en dat was het.
Wij boekten bij Mnyalu Safari, een klein bedrijf wat wordt gerund door Furaha. Met Furaha kwam ik in contact via WhatsApp en gelukkig kon zij de tour nog voor diezelfde week regelen. In Arusha zocht Furaha ons op om kennis te maken en het geld (contant in Shillings) te betalen. Wij betaalden circa $160,- per persoon per nacht (eind juli 2019). Furaha blijkt een super enthousiaste en lieve jonge dame te zijn die ook van reizen houdt en met veel passie haar touroperator bedrijf runt.

Op safari door Tanzania

De volgende dag werden wij vroeg in de ochtend opgehaald. Met onze backpacks en daypacks reden wij naar een grote 4×4 safaribus en zochten wij het beste plekje uit, dit werd immers onze zitplek voor vier dagen. Met ons gingen drie andere mannen uit drie verschillende landen mee. In circa drie uur reden wij naar onze eerste slaapplek waar de kok voor ons de tenten ging opzetten en het avondeten ging voorbereiden. Wij gingen snel lunchen en daarna bezochten wij de Ngorongoro Krater.

Zebra’s en flamingo’s rondom de Ngorongoro krater.

De Ngorongoro Krater vonden wij fantastisch mooi, de landschappen waren adembenemend en er waren veel mooie dieren. Wij reden in circa drie uur rond de krater. Die avond sliepen wij op een groot tentenpark waar het erg druk was doordat er een school aanwezig was. Het tentenpark hard een groot sanitair, een grote keuken en een hal met tafels en stoelen. Wij sliepen in een tweepersoonstent, geen superluxe maar zeker voldoende! 

De volgende dag gingen we vroeg uit, na een ontbijtje gingen we via de Ngorongoro gebied richting Serengeti. Die middag gingen we dan eindelijk naar Serengeti. We hebben in totaal anderhalf dag door Serengeti Nationaal Park gereden. Hier had ik mij super op verheugd en dat was niet voor niets. Sergenti was alles waard, wij zagen de mooiste dieren en fantastische landschappen. Helaas waren wij een week te laat voor de grote migratie, een week eerder zijn er miljoenen dieren naar het noorden gereisd. Maar er waren nog voldoende mooie dieren om van te genieten. De hoogtepunten kun je zien op de foto’s toegevoegd in deze blog.

Zoals alle dagen werd de ontbijt, lunch en avondeten netjes voor ons verzorgd. In de auto was er voldoende, koud water te pakken en onze gids/chauffeur wist over elk dier wat te vertellen.

Serengeti

Wist je dat Serengeti “eindeloze vlaktes” betekend? Wij snappen nu wel waarom ;-). 

De tweede nacht sliepen we weer op een camping, dit keer was het minder massaal. De laatste/derde dag sliepen we in een grote, wat luxere opgezette tent. De laatste dag gingen wij naar Tarangire park. Achteraf gezien had ik dit park liever wil overslaan en nog een dag naar Serengeti gewild. In het Tarangire hebben wij weinig dieren gezien maar het park zelf was erg mooi. Het park staat bekend om de vele olifanten maar die kwamen wij helaas niet tegen. We gingen lunchen op een terrasje tussen lokale ondernemers waar je souveniertjes kon kopen. Daarna werden we afgezet bij ons hotel in Arusha.

Tips!

  • Het betalen in Shillings is even vervelend, omdat het om veel contant geld gaat en het om veel flappen gaat. Wij zochten uit dat de koers voor ons het voordeligst was bij de EXIM bank. 
  • Indien mogelijk, zorg voor een goede zoomlens. Als ik mijn foto’s vergelijk met de foto’s van camera’s zonder zoomlens ben ik zo blij met deze aankoop!
  • Vraag de chauffeur gerust mee te zoeken naar het dier wat nog op jouw wensenlijstje staat. Vraag ook gerust de auto te stoppen als je nog een extra goede foto wil maken!
  • Niet gek op kamperen? Geen probleem, er zijn voldoende touroperators die bungalows/resorts aanbieden. Hier betaal je alleen wel extra voor.
  • Hoewel wij geluk hadden dat wij lastminute konden boeken, raad ik je aan om op tijd te boeken. Deze tours zijn namelijk ontzettend populair.

Is “goedkoop” duurkoop?

Safari’s in Tanzania zijn in veel prijscategorieën beschikbaar, vanaf $160 per dag tot wel $1000 per dag. Met circa $160 per persoon, per dag, was onze safari met o.a. Serengeti National Park een budget optie. De safari’s zijn duur omdat de entree van de parken al duur zijn, daarnaast moet er ook getankt worden en wordt alles voor je geregeld. Wij kozen voor budget, dit hield in dat wij sliepen in tenten en het eten niet bestond uit een vijfgangen-gerecht, maar dit was voor ons prima. Als ik het over kon doen, had ik precies het zelfde gedaan. Ja, het is absoluut duur maar in mijn ogen elke cent meer dan waard!

In deze blog kun je ook lezen welke parken goedkoper zijn!