Tanzania | Kitesurfen op Zanzibar voor beginners

Tijdens onze reis van 2,5 maand van Johannesburg naar Kenia hadden we in gedachten om ook naar Zanzibar te gaan, want dat kun je eigenlijk niet overslaan als je in de buurt bent. We besloten om 11 dagen te gaan en te overnachten in Paje bij the Waterfront hotel. Omdat we veel hadden gereden en veel hadden gedaan, wouden we op Zanzibar eigenlijk niet al te veel doen. Totdat we erachter kwamen dat Paje de plek is om te kitesurfen. Mijn vriend en ik zijn gek op alles wat met water te maken heeft en na een beetje afgekeken te hebben bij anderen schatte wij in dat wij dit ook konden. Wij gingen naar Kite Centre Zanzibar en besloten een beginnerscursus te nemen van 3 dagen (9 uur).

Zanzibar is een perfecte plek om te leren kitesurfen omdat het rif 1,5 kilometer van het strand af is en zorgt voor vlak water. Daarnaast is er vaak goede en stevige wind. Het parelwitte strand en turquoise water maken het een super mooie plek om te kiten of om heerlijk tot rust te komen.

Wat kun je verwachten van kitesurfen in Zanzibar?

Kite Centre Zanzibar wordt gerund door een Europees koppel en dat vinden we fijn! De prijzen stonden in euro’s aangegeven, de docenten spreken goed Engels en er zijn zelfs Nederlandse docenten. Kite Centre Zanzibar heeft ook een hotel, wij zelf sliepen in het direct naastgelegen Waterfront hotel, gerund door een Nederlands koppel en van uitstekende kwaliteit (tip!).

Nadat wij informatie hadden aangevraagd konden we direct de volgende dag beginnen (let op: wij waren er in het laagseizoen). De eerste twee lessen bestonden uit het vliegeren met de kite. Het onder controle krijgen van een kite ziet er makkelijker uit dan gedaan. Het is zeer belangrijk om de kite onder controle te hebben, want daarna pas kun je staan, varen en leren springen. Ook leer je hoe je met één hand de kite kan besturen, hoe de kite jou door het water kan trekken, hoe je het kiten op- en afbouwt en veel meer. Een goede basis die je in andere lessen opnieuw oefent om zo goede controle te krijgen.

De derde en (optionele) vierde les bestonden bij ons uit de basis verder perfectioneren en het opstaan en varen over het water. Wanneer je dit onder de knie krijgt leer je ook draaien en eventueel springen. 

Wat moet je meenemen voor kitesurfen?

Wij hadden eigenlijk alleen zwemkleding aan en een zonnebril mee. Ik vond het fijn een broekje te dragen omdat we langere stukken moesten lopen en ik snel last krijg van schurende benen.

Tip; neem een goedkope zonnebril mee want je kunt hem makkelijk verliezen in het water. Een brillenkoord kan uiteraard ook. Smeer je goed in met zonnebrand want op het water/in de wind kan je snel verbranden. Ook kan je surfschoenen aanschaffen, dit is niet perse nodig. 

Wat krijg je aan bij het kiten?

Als je een maatje meer hebt is dit toch altijd fijn om van te voren te weten. Bij de kitecentre Zanzibar hoefden we geen wetsuite aan (dit kan in andere landen wel zo zijn in verband met kou). 

  • We droegen een taille harnas, dit is een soort riem die om je taille heen gaat. Hij kan ook indien gewenst om je benen door.
  • Een zwemvest
  • Een helm
  • En daarnaast natuurlijk een kite met bar en lijnen en een board. 

Is kiten niet te moeilijk voor mij?

Dit dacht ik ook van te voren, maar het viel reuze mee. Zolang je de kite goed onder controle kan krijgen en evenwicht kan hebben op het bord, kan je kiten. Het is een kwestie van veel oefenen, zelfvertrouwen hebben en ontspannen zijn. 

Kan je kitesurfen met een maatje meer?

Absoluut. Wij hadden wel een grotere kite en langere lijnen dan iemand van 60 kg zodat de kite ons beter uit het water kon trekken. Dit is ook afhankelijk van de wind en van jouw niveau. Je hoeft ook niet super fit te zijn om te kitesurfen, het geeft je wel meer uithoudingsvermogen. 

In Paje hebben wij nog een Nederlandse ondernemer opgezocht. Ellen zette in 2015 More-Africa op om kinderen en jongeren met een verstandelijke- en/of lichamelijke beperking te helpen. Meer over mijn bezoek aan More-Africa lees je hier!