Marokkaanse cultuur en gewoontes

Januari 2019, mijn eerste keer Afrika en zo ook mijn eerste keer Marokko. Samen met vrienden bezocht ik het oude vissersdorpje Taghazout. Van vrienden heb ik al veel lovende verhalen over Marokko gehoord, ik kon dus niet wachten tot ik in het vliegtuig zat. Elk land kent zijn eigen gewoontes en culturen, het is goed om hier bij stil te staan voordat je naar het land gaat. Wat voor jou heel normaal is, kan voor een ander asociaal of shockerend gedrag zijn. Hieronder vertel ik je wat je moet weten voordat je naar Marokko gaat.

Dirham

In Marokko betalen ze niet met euro’s maar met de Marokkaanse dirham. Voor de actuele koers, klik hier. In Taghazout kon je op sommige plekken pinnen en met creditcard betalen, vooral bij de kleine winkeltjes kun je alleen met contant geld betalen. Ik raad je om altijd contant geld op zak te hebben. In Taghazout zelf zijn er geen pinautomaten, de dichtstbijzijnde vind je in ‘Banana village’ (Aourir). Ook op het vliegveld van Agadir kun je pinnen. In Marokko is fooi geven gebruikelijk, wij hielden het gemiddeld op 10% fooi.

Geloof

Het overgrote deel van de inwoners van Marokko zijn moslims. Meestal bidden zij vijf keer per dag en dit zal je merken als je in Marokko bent. In Taghazout hoorden we meerdere malen per dag de moskee mensen oproepen voor het gebed. Ook kan het zijn dat winkels sluiten of er even geen winkeleigenaar te vinden is op het moment van een gebed. De toeristische horeca tenten draaien wel gewoon door in de middag en tijdens de het gebed.

Taal

Arabisch is de officiële taal in Marokko en dat zie je overal terug. Is jouw Arabisch niet al te best, geen zorgen. Door de vroegere Europese invloeden is Frans de tweede taal van het land. Doordat Taghazout het vooral moet hebben van toeristen, spreken hier de ook veel mensen Engels. Desondanks wordt het vaak gewaardeerd als je een woordje spreekt in het Arabisch, zo leerden wij van te voren ‘Sukran’ wat betekent ‘Bedankt’, ‘Salam’ of ‘As-salāmoe’ wat gebruikt wordt om anderen te begroeten. Ook de verkeersborden zijn soms in het Arabisch, maar voornamelijk gebruik ze de verkeerstekens die wij ook kennen. Zonder problemen kon ik zelf deelnemen aan het verkeer in een auto.

Onderhandelen/afdingen

Eindelijk die leuke leren sandaaltjes gevonden? Of past de Marokkaanse Tajine toch in de koffer? Vergeet dan niet te onderhalen. Naast dat het normaal is in Marokko, ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet. Vraag pas om een prijs wanneer je iets zeker wilt, anders ga je een onderhandelingsprocedure aan (wat lang kan duren) voor iets waar je toch geen interesse in hebt. Hiermee maak je geen vrienden. Zorg er voor dat je eerste bod niet te hoog is. Meestal betaal je 40% (of minder) dan het eerste aangeboden bod van de verkoopman.

Geen alcohol drinken

Alcohol drinken is verboden voor moslims, hierdoor is het lastiger om alcohol te verkijgen in Marokko. Bij de meeste restaurants in Taghazout wordt er geen alcohol verkocht, wel in de duurdere hotels en restaurants. Ook in de winkels van Taghazout kun je geen alcohol vinden, wel in de grote supermarkten in Agadir. Het drinken in het openbaar is wordt niet gewaardeerd, ik raad dit dan ook af om te doen.

Enthousiast geworden?! Lees meer in ‘5x genieten in Taghazout’