Nederland | 6 redenen voor een vakantie in Twente

Hoewel ik al ruim zeven jaar niet meer in Twente woon en erg geniet van het leven in de stad (zowel Breda als Utrecht), voel ik mij nog altijd een Tukker. Je kunt het meisje wel uit Twente halen, maar Twente niet uit het meisje. Wat mij op is gevallen is dat veel mensen een eigen beeld hebben bij Twente en vaak denken dat er niks te doen is; daar heb je het mis!

Feesten

Jaarlijks zijn er sowieso twee momenten dat ik naar Twente ga, als ik in Nederland ben. Carnaval en het Bruegheliaans Festijn. Dat carnaval alleen maar onder de rivieren wordt gevierd, klopt niet. Ook in Overijssel wordt er carnaval gevierd, inclusief carnavalsoptochten, carnavalsprinsen en dagen vol feest. Bruegheliaans Festijn, ook wel Brueghel, is een Lossers dorpsfeest. Eind augustus/begin september staat Losser op zijn kop, er zijn braderieën, optochten en feesten. In Oldenzaal heeft men een vergelijkend weekend; Boeskool, dit wordt een weekend voor Brueghel gevierd. Lees hier wanneer en welke feesten er in Twente zijn. Naast de vele georganiseerde feesten zijn er ook veel leuke cafe’s en kroegen in Twente te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld naar Paddy’s in Enschede, Markt 19 in Oldenzaal, Dieka in Markelo of ’t Readthuys in Losser.

Tot rust komen

Even de drukte achter je laten en de rust op zoeken, dat gaat makkelijk in Twente. Dankzij de vele weilanden en bossen, is het groen nooit ver weg. Talloze wandel- en fietsroutes nemen je mee langs unieke plekken, waar je bijna vergeet dat je nog gewoon in Nederland bent. Niet alleen de omgeving is relaxed, ook de mensen. Met een overdosis gastvrijheid, veel nuchterheid en een vleug ‘droge’ humor zorgen zij er graag voor dat jij je thuis voelt. Kom je graag tot rust in een spa of sauna? Ook dat hebben in Twente!

Winkelen

Enschede is een stad vol leuke winkels, zo is er een Primark, de Guts & Gutso, Hudson’s Bay, NIKKIE etc. Er is voor iedereen wat wils. Op zaterdagen is er de markt, hierdoor is het drukker dan normaal in de stad. Let op, veel Duitsers komen winkelen in Enschede, op Duitse feestdagen kan het dan ook druk zijn in Enschede. Ook Oldenzaal leent zich tot een prima stad om te winkelen, zowel in de Driehoek als in de Vijfhoek zijn er lokale ondernemers als ketenwinkels met voor iedereen wat wils. Ook over de grens kun je goed winkelen (en is vaak goedkoper dan in Nederland), denk bijvoorbeeld aan Nordhorn en Osnabrück.

Even de grens over

Als je in Twente bent, ben je snel in Duitsland en dat heeft zijn voordelen. Zo kun je er goedkoop tanken, maar ook drank, cosmetische producten en alcohol is veel voordelige over de grens. Het voelt al snel alsof je ver in het buitenland bent door de heuvelachtige omgeving, kastelen en schilderachtige plekken als Bad Bentheim en Ibbenbüren. Vergeet ook niet te genieten van het Duitse eten. Persoonlijk ben ik gek op een broodje met Mett met ui (Mettbrötchen), wat vergelijkbaar is met Filet American.

Actief zijn

Wandelen door het Lutterzand, fietsen over de glooiende landschap in Ootmarsum, springen van de 10 meter duikplank Nordhorn, klimmen in het klimbos van Oldenzaal. Zo maar een greep uit de talloze sportieve en actieve mogelijkheden in Twente, stil zitten hoeft hier niet. Graag op een originele manier Twente ontdekken? Ga dan in de kano, met de solex of de loopfiets en ontdek Twente.

En zoals wij in Twente zeggen; Good Goan!

Copyright uitgelichte afbeelding: Eddy oude Voshaar.