Madagaskar | Normen, waarden en cultuur

Je gaat op vakantie naar Madagaskar, maar waar moet je rekening mee houden en wat kan je wel en niet doen? Ik zocht het voor je uit en schreef en er een blog over. Vergeet niet om ook onze reisroute blog te lezen van onze 27-daagse reis door het prachtige land; Madagaskar.

#1 Bevolking van Madagaskar

De oorspronkelijke bewoners van Madagaskar komen voor het grootste deel uit Zuidoost-Azië en dit zie je terug. De laatste eeuwen zijn er ook veel Afrikaanse immigranten naar Madagaskar gekomen. Hoewel Madagaskar een eiland van het continent Afrika is, zie je veel Aziatische invloeden. Zowel bij de bevolking als in de natuur.

#2 ‘Mora Mora’

‘Mora Mora’ (“rustig aan doen”) is zeer gebruikelijk in Madagaskar. Malagassiërs hebben een relaxte leefstijl, zonder te veel haast of stress. Met afspraken kan er soms wel eens makkelijk worden omgegaan, stel je dus flexibel in.

#3 Armoede

Als je door Madagaskar reist, merk je veel op van de armoede. Zo zijn er veel kinderen en volwassenen die bedelen en met oude kleding lopen. Ondervoeding is hier dan ook een veelvoorkomend probleem. Bijna driekwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

#4 Eten

In Madagaskar is het normaal dat de man/vader aan tafel als eerste eet, daarna pas de rest. Indien de vrouwen en mannen gescheiden eten, eet de oudste aan tafel eerst. Dit doen ze om de familie/gasten te beschermen tegen eventueel vergiftigd eten.

Waar je rekening mee moet houden als toerist is dat er weinig eetplekken zijn waar je onderweg ‘veilig’ kan eten, zonder ziek te worden. Er zijn voornamelijk markten waarbij veel fruit en Street food wordt verkocht, iets waar wij voorzichtig mee waren. Supermarkten of lunchtentjes waar je een broodje kan kopen, kun je bijna wel vergeten.

Als wij een lange rij dag hadden, lunchten wij soms in een goed hotel/resort langs de weg of soms haalden we koekjes en chipjes (en als we geluk hadden brood) bij een winkel bij een tankstation. Deze winkels bij de tankstations lijken het meest op de winkels die wij Europeanen gewend zijn. Ook haalden we vaak fruit, zoals ananas en bananen, langs de weg.

#5 Geloof

Circa 52% van de bevolking op Madagaskar gelooft in een inheemse godsdienst, 41% is christen en een klein deel is moslim. De inheemse religie is voornamelijk afkomstig van de Afro-Aziaten, hierbij zijn overleden (voor)ouders ontzettend krachtig.

#6 Kinderarbeid op Madagaskar

Kinderarbeid is op Madagaskar steeds gebruikelijk. Je ziet kinderen helpen op het land, kilometers lopen met bakstenen op hun hoofden of ze vragen of ze je auto mogen wassen. Een beroep wat je ook veel ziet langs de weg is grote keien kapotslaan in kiezelsteentjes. School wordt wel gefinancierd door de overheid. Maar wanneer ze thuis nodig zijn om geld/eten te verzamelen, gaat dit voor.

#7 Betaalmiddel op Madagaskar; Ariary

Op Madagaskar betalen ze met Ariary, zie hier de huidige wisselkoers.

Alleen bij grote resorts/hotels kun je met een kaart betalen, maar op de meeste plekken moet je contant betalen. Pinnen kan alleen met Visa en Mastercard, de pinautomaten zijn bewaakt. Lang niet in elk dorp heb je pinautomaten, zorg dus dat je altijd genoeg contant geld op zak hebt!

Lokalen betalen voornamelijk doormiddel van beltegoed. Deze kun je opladen in elk dorpje (door middel van contant betalen) en dit kun je overboeken naar diegene wie je geld verschuldigd bent.

Meer lezen van jessytravel.nl? Vergeet dan niet mijn terugblik te lezen van 6 maanden reizen; van Madagaskar tot Zuid Korea of ‘zelf rijden of met chauffeur door Madagaskar + TIPS’?