Thailand | 2 dagen door de jungle trekken van Chiang Mai (+ mijn ervaring!)

Tijdens onze wereldreis hebben mijn vriend en ik al veel gezien en meegemaakt, behalve de jungle. Wij hadden zin in een fysieke uitdaging en besloten ons aan te melden voor een tweedaagse exclusieve jungletrekking in de jungles van Chiang Mai, Thailand. In deze blog vertel ik wat wij hebben betaald, hoe ik beide dagen heb ervaren, waar we sliepen en of ik het wel fysiek aan kon. Lees dus snel verder!

Jungle trekking boeken:

Van andere Nederlandse toeristen hoorden wij positieve ervaringen over PM-tours, een organisatie in Chiang Mai gerund door een Nederlands stel. Ik vind het altijd erg tof om Nederlandse ondernemers in het buitenland te ondersteunen, dus mijn keuze was snel gemaakt. Via de mail kwam ik in contact met Pim en diezelfde week konden wij nog mee met de jungletrekking. 
Wij betaalden 1800 bath per persoon; €53,- per persoon voor twee nachten (juli 2019). De prijs is inclusief gids, transport, ontbijt, lunch en diner, park entree’s en overnachting. Het geld konden wij online overboeken.

Wij zijn er klaar voor!

Met één kleine rugzak op de rug en onze wandeloutfits aan, kon het avontuur beginnen. Gelukkig konden wij onze backpacks in het hotel achterlaten (tip), waardoor wij licht bepakt konden wandelen. Met een busje werden wij naar het startpunt gebracht, de bus stopte nog bij een supermarkt voor de laatste dingen; muggenspray, water, wc-papier (zie op de website van PM-tours wat je allemaal mee moet nemen). 

Bij de startpunt ontmoette wij onze groep. Rambo was onze gids en met hem was nog een Thaise man die achter de groep bleef lopen om te zorgen dat er niemand achter bleef. De groep bestond daarnaast uit een Israëlische familie, twee dames en een jongeman. In totaal waren wij met 11 personen.

De eerste dag in de jungle

De tocht begon in een klein dorpje waar we kennis maakten met een Thaise familie uit de jungle, die souveniertjes verkocht aan de avonturiers. Hierna gingen we de bergen in. Doordat we druk waren met kennismaken en vragen stellen aan Rambo, waren we al snel drie uur verder. Bij een mooie waterval konden we even afkoelen. Met een pauze waren mijn kuiten wel blij, die duidelijk niet gewend waren om zo bergopwaarts te lopen.

Na deze kleine afkoeling gingen we nog een uurtje verder lopen naar een wat grotere waterval, hier was het tijd voor lunch. De lunch bestond uit rijst met groenten en ei, geserveerd op bananenbladeren. De lunchplek was fantastisch, het water was fris en van de waterval kreeg je een gratis rugmassage. Na ruim een uur gerelaxt te hebben, konden we weer verder. De eerste dag bestond bij ons voornamelijk uit hiken, veel bergen op en af. Qua dieren hebben we niet veel meer gezien dan een paar (te grote) kevers, spinnen en wat andere ongedierte. De natuur was prachtig en hoewel het soms best pittig was, waren de mooie uitzichten het meer dan waard. Ook de laatste deel van de eerste dag werden we verrast met fijne watervallen en mooie uitzichtpunten. 

Waar slaap je?

In een kleine tribal village, midden in de jungle van Chiang Mai stond een bamboehut met twee rijen vol matrassen, een grote eettafel en een kleine keuken. Hoewel ik tijdens het reizen vele soorten wc’s heb gezien, ben ik altijd erg blij met een westerse wc, ook dit keer. Ook de douche viel niet tegen, midden in de natuur. Na een verfrissende douche en een welverdiend biertje (ja, dat is er ook in de jungle) stond er een heerlijke avondmaal klaar op ons te wachten. Op tijd gingen we slapen. De dunne matrasje en het bamboehutje, maakten het echte jungle-ervaring. Doordat we een fanatieke en lange dag hebben gewandeld, was het slapen geen probleem.

De tweede dag, bamboo raften en olifanten voeren

Gezien wij hebben gekozen voor een exclusive jungle trekking, bestond de tweede dag uit minder lopen maar veel andere activiteiten. We begonnen wel met een wandeling van drie uur, dit keer niet over smalle weggetjes in de bergen maar over grote zandwegen en door de rijstvelden. Met de Israëlische familie zongen we liedjes, leerden we Hebreeuws en leerden we elkaar nog beter kennen, de tijd vloog voorbij. Voordat we het wisten was het tijd om te lunchen; noodles geserveerd op bananenbladeren.

Het was tijd om de olifanten te voeren en wassen. Na een kar vol bananen en rietsuiker, hadden de olifanten geen zin in een bad. Dit respecteerden we natuurlijk en daarom besloten we om het daar bij te laten. 
Die middag werden we met een Songthaew (Thaise bus) naar de rivier gebracht om te gaan raften. Onze raft bestond uit welgeteld 5 bamboestokken waar wij met drie personen en een gids op werden vervoerd. Het water stond hoog, hierdoor gingen we niet super hard. Ik vond het erg leuk dat we wat afwisseling hadden van het lopen, daarom was ik blij dat we voor de exclusieve trekking hadden gekozen.

Jij, een jungletrekking?

Ja, ik hoor het je denken. Met mijn scheve tenen, niet atletisch figuur, hoogtevrees en mijn overtollige kilootjes die ik dagelijks meesjouw, ben ik misschien niet de ideale kandidaat voor een jungletrekking. Toch vond ik het wel een mooie uitdaging en was in mijn ogen mijn conditie meer dan voldoende voor de tocht. En wat bleek, zeker niet mijn conditie en mijn ‘onsportieve’ lichaam was mijn grootste uitdaging, het was de hoogtevrees. Doordat we veel door de bergen gingen en langs afgronden liepen, was het soms echt wel even slikken. 

Qua conditie was het prima, vooral omdat er vaak pauzes waren en we rustig liepen. Er werd netjes op elkaar gewacht en iedereen hielp elkaar waar nodig was, dat was fijn.

Volgende keer weer een jungletrekking?

Ja absoluut! Het was een vette ervaring en een mooie afwisseling van het nacht-/en strandleven in Thailand! Ik vond het ook fijn dat we weinig andere groepen/toeristen tegen kwamen, ook al waren wij in het hoogseizoen.

Behalve hiken hebben we ook gefietst, door Bangkok. Hier lees je mijn ervaringen over dat spektakel.