Namibië | Sossusvlei te Sesriem bezoeken

Midden in het Namibwoestijn in Namibië heb je de Sossusvlei, bekend van onder andere Dune 45, Big Daddy en de Deadvlei. Tijdens onze reis van Johannesburg naar Nairobi was het bezoek aan de Sossusvlei absoluut één van de hoogtepunten. Ik wou heel graag de beroemde Dune 45 beklimmen, maar twijfelde of ik het aan kon in de hitte en de mulle zand. Ik heb het gedaan en hoe het was, dat lees je hieronder ;).

Waarom de Sossusvlei bezoeken?

Vergeleken met andere landen van zuidelijk en oostelijk Afrika, is Namibië anders. Voornamelijk door de vele woestijnvlaktes die wij in andere delen van Afrika niet hebben gezien. Voor ons was Sossusvlei één van de hoogtepunten omdat het hier niet gaat om dieren spotten of mooie wateren, maar om duinen en zoutvlaktes.

Sossusvlei is gelegen bij het kleine plaatsje Sesriem. Naast een kleine winkel, een paar hotels en een tankstation heb je hier niet veel. Vanaf de Sesriem Campsite kun je het Sossusvlei betreden, hiervoor betaal je entree 80N$ per persoon en 10N$ per auto (anno 2019). Voor ons (twee personen en 1 auto) kostte het dus €10,70 (let op, de wisselkoers kan elke dag anders zijn).

Het begin van de Sossusvlei is 60 kilometer verharde wegen, je kunt hier met elke auto rijden. Na deze 60 kilometer krijg je een deel vallei waar je alleen maar met 4×4 kunt rijden. Naast self-drive kun je ook georganiseerde tours doen. Wij kozen ervoor om zelf te rijden. De weg en uitzichten zijn adembenemend en als je geluk hebt kom je ook dieren tegen. Na 45 kilometer zie je aan de linkerkant Dune 45, deze kun je beklimmen. Lees hieronder meer hierover.

Dune 45

Dune 45 is één van de bekendste en populairste duinen van Sossusvlei, deze kun je beklimmen. Als je op de Sesriem Campsite slaapt mag je voor zonsopgang het park op, je kunt dan de zon zien opkomen terwijl je bovenop de 170 meter hoge duin. Slaap je ergens anders dan moet je wachten tot na de zonsopkomst. De Sesriem Campsite is misschien dan wel iets duurder, maar absoluut de moeite waard want de zonsopkomst wil je echt niet missen.

Begin mei 2019 sliepen wij op de camping en beklommen we Dune 45 voor zonsopkomst met nog circa 15 andere mensen. Het viel mij op dat na de zonsopkomst het veel drukker was bij de ingang van de duin, deze bezoekers beklommen Dune 45 in de drukte en in de zon. Ik was blij dat wij voor zonsopgang er waren.

Dune 45 klimmen kan best pittig zijn door het mulle zand en de stevige helling. Zoals je hierboven kan zien, kan ik (met een maatje meer) het ook, dus dan kan jij het vast ook. Maak het jezelf wat makkelijker door kleine stappen te zetten en in andermans voetstappen te lopen. Vergeet niet een fles water mee te nemen en je camera mag hier echt niet ontbreken.

Deadvlei

Naast dat wij Dune 45 hebben beklommen hebben wij ook de Deadvlei bezocht, ook dit is een absolute aanrader. Nadat je met een 4×4 een stuk over de vallei bent gereden zie je aan de linkerkant parkeerplaatsen. Vanaf daar kun je over en langs de duin lopen richting het Deadvlei, deze zie je pas aan de andere kant van de duin. Het lopen duurt ongeveer 20 minuten, neem wel water mee want het kan erg warm zijn. De Deadvlei zijn zoutvlaktes met dode bomen, een ontzettend mooi gezicht en een pareltje voor de camera!

Vergeet niet:

Het kan erg warm zijn als de zon schijnt maar in de avond/vroeg in de ochtend erg koud. Houdt hier rekening mee. Vergeet geen water, zonnebrand en eventueel een hoed mee te nemen!

Tip: Vergeet niet een Nederlandse appeltaart te eten bij Solitaite, 83 kilometer van Sesriem gelegen.

Heb je ook de ultieme Afrika-tips blog al gelezen? Handig, voor als je naar Afrika gaat!