5 tips om veilig te douchen (en een elektrische schok te vermijden)

Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten dat 24e jarige studente Myrna onder de douche in Vietnam geëlektrocuteerd is. Diezelfde middag las ik een vergelijkbaar verhaal van een moeder die haar dochter in Nederland was verloren op diezelfde manier. Ik schrok van het nieuws en het sprak mij aan.

Zelf ben ik al drie maanden aan het reizen en zonder enige angst sta ik te zingen onder elke douche. Ik ben mij niet bewust van de gevaren en wist -tot voor mijn onderzoek- niet wat ik kon doen om mijn risico’s te verminderen. Daarom deed ik onderzoek; hierbij mijn tips om in het binnen- en buitenland verantwoord en veilig te douchen, baden en voor ander gebruik van water.

Mijn eerste en belangrijkste tip is wel; ga altijd op je gevoel af. Vertrouw je een douche of een kraan niet? gebruik het dan niet of vraag advies bij andere reizigers.

Lees hieronder wat je nog meer kan doen:

#1 Vermijd elektrische douches

Vermijd de genoemde ‘suicide douches’ waarbij het water verwarmt wordt in de douchekop (dus niet in de centrale boiler). Kan je deze douche niet vermijden? Raak dan in ieder geval de douchekop/kraan en knoppen niet aan terwijl je onder de douche staat. 

#2: Draag slippers met rubberen zolen.

Hoewel de meningen hierover verschillen, neem ik zelf liever het zekere voor het onzekere. Sowieso vind ik slippers dragen onder de douche op vreemde plekken een absolute must!

#3: Inspecteer de badkamer voordat je gaat douchen

Kijk altijd goed naar de badkamer voordat je gaat douchen, losse elektriciteitsdraden zijn voor mij al een dikke no go, dan maar een dagje stinken!

#4: Let op welke knoppen er op de douche/kraan zitten.

Ijzeren knoppen kunnen elektrisch geladen zijn omdat in veel landen stroom niet geaard is. Neem in dat geval een droge handdoek mee waarmee je de knop kan draaien. Bij elektrische douche moet je ook echt niet het temperatuurschuifje aanpassen terwijl je aan het douchen bent. 

#5 Do it the old way!

Vertrouw je het niet? Pak een emmer en gooi via de emmer het water over jezelf, met een washandje jezelf boenen kan ook altijd.

Heb jijzelf of een ander wel een elektrische schok gekregen?

Zorg dat de stroomvoorziening uit gaat of zorg dat de persoon in kwestie losraakt van de stroombron, doe dit met bijvoorbeeld hout. Raak in ieder geval de persoon niet aan want dan kun jezelf ook een schok krijgen. Koel de brandwonder ruim 10 minuten met lauw water en dek ze daarna af met steriele verbanddoekjes om infecties van de wonden te voorkomen en neem indien nodig contact op met het noodnummer. Neem ook contact op met het noodnummer indien de pijn niet weg gaat, de brandwonden kunnen dieper zijn dan je ze ziet.

PS. Deel mijn blog om ook andere reizigers te informeren & laat even aan je ouders zien dat je deze blog gelezen hebt, zullen ze blij mee zijn!

Qua bronnen vroeg ik tips bij medereizigers in de Facebookgroep ‘Azie Backpackers’ en speurde ik het internet af. Met dank aan S. van Bekkum voor het gebruiken van je foto.